Ο θρίαμβος της Ιουδίθ της ΕΛΣ «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο

Σε όλο τον κόσμο πρόκειται να «ταξιδέψει» η πρώτη παρουσίαση του αριστουργήματος «Ο θρίαμβος της Ιουδίθ» του Αντόνιο Βιβάλντι μέσω του Mezzo TV.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο κανάλι της όπερας, το οποίο μεταδίδεται σε 80 χώρες, μετρώντας πάνω από 60.000.000 συνδρομητές. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Θάνο Παπακωνσταντίνου, ενώ την παραγωγή διευθύνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Το σπουδαίο αυτό αριστούργημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση του έργου εξιστορεί τη νίκη

των Βενετών στην Κέρκυρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της επέλασης των Οθωμανών στη χριστιανική Δύση.

Η ατμόσφαιρα στο έργο είναι έντονα πολεμική, ενώ οι πιο αξιοσημείωτες στιγμές του έργου τονίζονται από τα διαφορετικά και σπάνια όργανα που ακούγονται, όπως οι θεόρβες, τα chalumeau και η βιόλα ντ’ αμόρε.

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη συνεργασία τη Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Mezzo, καθώς το 2020 το κανάλι παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τον «Βότσεκ». Πλέον, επιστρέφει στην Αθήνα και βιντεοσκοπεί τη νέα παραγωγή στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ροξάνα Κονσταντινέσκου, Κριστίνα Χαμαρστράιμ, Ίνγκα Κάλνα, Θεοδώρα Μπάκα και Σοφία Πάτση. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Armonia Atenea, το μουσικό σύνολο Il Pomo d’ Oro η Χορωδία, καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Η παραγωγή δεν παρουσιάστηκε ζωντανά στο κοινό λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία, ωστόσο στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στο Mezzo TV.

«Στην παράσταση γίνεται μια τελετή ενηλικίωσης μέσα σε μια κοινότητα γυναικών. Ένας άντρας αιχμαλωτίζεται και γίνεται το ιερό σφάγιο της τελετής. Το υπό μύηση κορίτσι θα υποδυθεί την Ιουδίθ στην ιστορία με τον Ολοφέρνη και, αφού ενωθεί με έναν συμβολικό γάμο με τον θυσιαστικό “αμνό”, θα τον σκοτώσει, ακριβώς όπως η ηρωίδα της Βίβλου, και έτσι θα γίνει ολοκληρωμένο μέλος της κοινότητας. Τα ματωμένα χέρια της στο τέλος της διάβασης σηματοδοτούν και τα “εισόδιά” της στον κόσμο της ενηλικίωσης, την οριστική και αμετάκλητη πτώση από τη χάρη της αθωότητας» σημειώνει ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Η συνεργασία αυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το κορυφαίο κανάλι της όπερας υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.snf.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Αντόνιο Βιβάλντι

Το όνομα του Αντόνιο Βιβάλντι είναι γνωστό και οικείο στους περισσότερους χάρη στις περίφημες «Τέσσερις Εποχές». Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για τους οποίους το κοινό τον ξεχωρίζει και τον θαυμάζει. Ο Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) υπήρξε δάσκαλος μουσικής, βιολιτζής, όπως επίσης και ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας. Πάνω απ’ όλα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της μπαρόκ μουσικής, μετρώντας στις «αποσκευές» του πλήθος αξιόλογων και επιτυχημένων έργων, έχοντας συνθέσει μια σειρά από κονσέρτα, όπερες αλλά και ορατόρια. Επιπλέον, ο Αντόνιο Βιβάλντι επηρέασε καθοριστικά κορυφαίους συναδέλφους του, ένας εκ των οποίων, ο γνωστός και ξακουστός Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Πολλά από τα έργα του Βιβάλντι, μάλιστα, γράφτηκαν για τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου του Ελέους της Βενετίας, με το οποίο ο ίδιος διατηρούσε μακροχρόνια συνεργασία. Όταν, ωστόσο, η μουσική του έπαψε να έχει μεγάλη απήχηση στη Βενετία, ο συνθέτης στράφηκε στη Βιέννη, ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη για τα έργα του. Η υποστήριξη του Καρόλου ΣΤ’, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θα ήταν πολύτιμη γι’ αυτόν, ωστόσο λίγο μετά την άφιξη του Βιβάλντι στην πρωτεύουσα ο αυτοκράτορας φεύγει από τη ζωή. Ακολούθησε μια περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς χωρίς τη βασιλική προστασία στην οποία υπολόγιζε, αντιμετώπισε πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έναν χρόνο αργότερα, ο Βιβάλντι αφήνει την τελευταία του πνοή στη Βιέννη, σε ηλικία 63 ετών.

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κινησιολογία: Αμαλία Κοσμά

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Ιουδίθ: Ροξάνα Κονσταντινέσκου

Ολοφέρνης: Κριστίνα Χαμαρστράιμ

Bαγώας: Ίνγκα Κάλνα

Άβρα: Θεοδώρα Μπάκα

Oζίας: Σοφία Πάτση

Πληροφορίες / Κρατήσεις: nationalopera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα