Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία διάσπασης-Το κόμμα Λαφαζάνη και η σχέση του με Γιάνη και Ζωή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξελίξεις σχετικά με το «τι μέλλει γενέσθαι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, την «Αριστερή Πλατφόρμα» και την μεταξύ τους σχέση, μπορεί προς το παρόν να έχουν περιοριστεί στις εκατέρωθεν δηλώσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει υπάρξει «ανακωχή» ή οτιδήποτε παρόμοιο.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας συμφωνίας που αποφασίστηκε από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, αναμένεται να… ανοίξει χώρο για εξελίξεις στο

συγκεκριμένο πεδίο. Λίγη ώρα άλλωστε μετά την ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3 στην Βουλή, η πλευρά Τσίπρα άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς τις 222 ψήφους με τις οποίες πέρασε η -αν μη τι άλλο- δύσκολη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών καταλαβαίνει, ότι ο πρωθυπουργός μόνο πρόβλημα… εμπιστοσύνης δεν έχει. Μια τέτοια κίνηση όμως θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία θέλει να καταψηφίζει «μνημονιακά» νομοσχέδια, όχι όμως και να πάρει επάνω της την ευθύνη του να πέσει η κυβέρνηση ή γενικότερα να αποτελέσει εκείνη την αφορμή για εκλογές.

Να το ξεκαθαρίσουμε εν τάχει: Ενδεχόμενο ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει. Ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός και πρέπει να υπηρετήσει το σχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή. Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική στρατηγική. Το ποιος θα κρατήσει την «ταμπέλα» του κόμματος λίγο ως πολύ κρίθηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αποφασίστηκε ότι το συνέδριο θα είναι έκτακτο (με νέα ανάδειξη συνέδρων) και όχι διαρκές (με την σύνθεση του προηγούμενου). Η νεολαία του κόμματος, χωρίς να παίζει κυρίαρχο ρόλο παίρνει θέση πιο κοντά σε εκείνη του Παναγιώτη Λαφαζάνη (αποδέσμευση από ΕΕ και ευρωζώνη) όμως δυσκολεύεται να «απογαλακτιστεί» από τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος ο πρωθυπουργός να θέλει το συνέδριο του κόμματός του, αν πρώτα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Δεδομένων των παραπάνω βέβαια, η κυβέρνηση ίσως ζητήσει μια ψήφο εμπιστοσύνης που στην πραγματικότητα, δεν θέλει να πάρει! Όχι ότι η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζει μακροημέρευση σε καμία κυβέρνηση… Θυμηθείτε και τον Γιώργο Παπανδρέου, που κάτω από άλλες συνθήκες, τον Νοέμβριο του 2011 πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή και 2 μέρες μετά την παρέδιδε λίγο πιο κάτω στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με την παραίτησή του.

Τι θα κάνει η Πλατφόρμα στην ψήφο εμπιστοσύνης;

Αντίθετα με τα 11 «παρών» της ψηφοφορίας για το Μνημόνιο 3, που πιθανότατα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα ήταν παράτολμο να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει τι θα πράξουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας σε ενδεχόμενο αίτημα εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «στηρίζουμε την κυβέρνηση για το πρόγραμμά της αλλά όχι την μνημονιακή της πορεία». Κυβέρνηση «με το πρόγραμμά της» βέβαια, υπάρχει πλέον μόνο στο… φαντασιακό κάποιων, στο οποίο το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου, έδωσαν μια γερή «σφαλιάρα».

Υπάρχουν όμως και πιο ασφαλείς λύσεις για να αποφύγει κανείς το δίλημμα που προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση. Δηλαδή ψήφος εμπιστοσύνης μεν, με διευκρινιστική δήλωση των βουλευτών δε ότι «δεν ρίχνουν την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούν με το Μνημόνιο». Ό,τι δηλαδή έκαναν και στην διαδικασία εξουσιοδότησης της κυβέρνησης πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Το κόμμα Λαφαζάνη

Απόφαση για ίδρυση νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα προς το παρόν, δεν υπάρχει. Οι δηλώσεις όμως είναι ξεκάθαρες. «Το 62% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, πρέπει να βρει πολιτική εκπροσώπηση». Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη μαζί με 11 ακόμα ανθρώπους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, έδειξε λίγο ως πολύ τις συμμαχίες που θα προσπαθήσει να οικοδομήσει στην προσπάθεια ίδρυσης νέου κόμματος.

Το μόνο που πιέζει άμεσα την Αριστερή Πλατφόρμα και τον επικεφαλής της να πάρουν μια απόφαση, είναι ο χρόνος. Αν η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσουν να οδηγήσουν εσπευσμένα τη χώρα σε εκλογές, τότε η εσωκομματική του αντιπολίτευση θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Εκτός εκλογικής λίστας ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έτοιμη διάδοχη κατάσταση, στο περιθώριο δηλαδή μέχρι κάποιες επόμενες εκλογές.

Γι αυτό και παρά το ότι βρισκόμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι άνθρωποι της Πλατφόρμας συνεχίζουν σε όλη την Ελλάδα τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την συγκέντρωση στον Πανελλήνιο για να «διαβάσουν» τις διαθέσεις του κόσμου αλλά και να προετοιμάσουν δειλά-δειλά, το καινούριο.

Έχουν θέση στο κόμμα του «ΟΧΙ» ο Γιάνης και η Ζωή;

Ομολογουμένως ένα κόμμα που θα είχε επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη ή την Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερες δυνάμεις από το 36% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όμως ξέρει ότι οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα «κατάπινε» την Αριστερή Πλατφόρμα, φέρνοντάς την σε δεύτερη μοίρα… στο ίδιο της το κόμμα.

Το κόμμα λοιπόν που θα δημιουργηθεί, όταν αυτό δημιουργηθεί, θα είναι κόμμα Αριστερής Πλατφόρμας. Οργανωτικά αναμένεται να είναι πιο κοντά στο ΚΚΕ από ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται όμως να διατηρήσει την μετωπική πολιτική του τελευταίου. Αυτό σημαίνει «άνοιγμα» σε όποιες οργανώσεις επιλέξουν να μείνουν εκτός του νέου κόμματος, ακόμα όμως και σε προσωπικότητες, όπως η Πρόεδρος της Βουλής ή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΣΥΡΙΖΑδιάσπασησυνέδριοΒουλήψήφος εμπιστοσύνηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα