Ο Σουλτς τηλεφώνησε στη Μέρκελ: Τι συζήτησαν για την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην

Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απηύθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ», φέρεται να τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι: «εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία».

Στο μεταξύ, ο Μ. Σουλτς μιλώντας στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επεσήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ότι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε δε λόγο για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. «Οι πιο πλούσιοι Έλληνες έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, μεταξύ άλλων και σε ελβετικές τράπεζες, αλλά πρέπει να πούμε και ότι κι εμείς στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελάχιστης φορολόγησης, διότι θέτουν βέτο τα κράτη-μέλη. Για αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους έξω και οι μικροί πληρώνουν. Και η συμπάθειά μου ανήκει στον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε και μια οικονομική καταστροφή», για να προσθέσει: «Δεν θέλω να θέσουμε την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε κίνδυνο λόγω μιας λανθασμένης απόφασης και για αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα προσπαθήσω να διαπραγματευτώ ως το τελευταίο δευτερόπλεπτο για να αποτρέψω αυτή την τραγωδία».

Μάρτιν Σουλτς'Ανγκελα Μέρκελέξοδος από το ευρώGrexitHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα