Ο πολιτικός Βενιζέλος «εναντίον» του Καθηγητή Νομικής Βενιζέλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε και υπερασπίστηκε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι «ο κ.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι εγγυητής του Συντάγματος και επιπλέον ο ίδιος προσωπικά εγγυητής της επιστημονικής ακρίβειας του δημοσίου Δικαίου και της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οφείλει και αυτός να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης και της διαδικασίας». Τοποθέτηση που προκάλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την δυσαρέσκεια του Προεδρικού Μεγάρου ενώ σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «είναι φίλος μου και τον αγαπώ αλλά όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια» σχετικά με τα περιθώρια που είχε να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην διαδικασία.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά «κυκλοφόρησαν» στις αίθουσες και στους διαδρόμους της Βουλή δυο αποσπάσματα από συγγράματα που έχει γράψει ως καθηγητής Νομικής ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στα οποία κάνει σαφή αναφορά ότι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προκήρυξη δημοψηφίσματος κατ’ άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος είναι υποχρεωτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει διακριτική ευχέρεια.

Ειδικότερα:

1.Ευ. Βενιζέλος, Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου, αναθεωρημένη έκδ., 2008, εκδ. Α. Σάκκουλα, σελ. 360: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, εφόσον έχει ληφθεί απόφαση της Βουλής με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

2.Ευ. Βενιζέλος, Το δημοψήφισμα και η κύρωση της Συνθήκης για την θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης από την Ελλάδα, in «Τα δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ο ρόλος των λαών. Διάλογος για τη νομιμοποίηση της ενωσιακής διαδικασίας», εκδ. Α. Σάκκουλα, 2005, σελ. 29: «Η ‘’κρισιμότητα’’, τέλος, του εθνικού θέματος είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης που γίνεται από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή από το Υπουργικό Συμβούλιο που προτείνει και τη Βουλή που αποφασίζει, με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Η απόφαση της Βουλής δεσμεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν έχει περιθώρια διακριτικής ευχέρειας και άρα διαφωνίας».

ΒενιζέλοςΠαυλόπουλοςΔημοψήφισμασυγγράματαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα