Ο Ντάισελμπλουμ ακυρώνει πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον - Το όραμά του για το Brexit είναι ανέφικτο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βρετανία δεν θα μπορεί να φύγει από την τελωνειακή ένωση και να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης ευρωπαϊκής αγοράς, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στο BBC, απαντώντας σε ισχυρισμούς που διατύπωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Τσεχίας είπε ότι θεωρεί πως η Βρετανία μπορεί να διατηρήσει το ελεύθερο εμπόριο αλλά χωρίς την τελωνιακή ένωση και υποστήριξε ότι η Βρετανία μπορεί να φύγει από την ΕΕ αλλά να παραμείνει

στην Κοινή Αγορά.

Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει στα κράτη μέλη να εμπορεύονται αγαθά χωρίς την επιβολή δασμών και θέτει τους κανόνες των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ. Οι Βρετανοί το βλέπουν αυτό ως μειονέκτημα και θέλουν να διαπραγματευτούν νέες συμφωνίες που θα αφορούν την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει την Βρετανία ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit εάν δεν αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία των Ευρωπαίων στη Βρετανία.

«Ο Τζόνσον λέει πράγματα τα οποία είναι νοηματικά αδύνατα και πολιτικά ανέφικτα, νομίζω ότι δεν προσφέρει στους Βρετανούς μία δίκαιη και πραγματική εικόνα του τι είναι εφικτό και τι μπορεί να κερδίσει από αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Brexit θα προκαλέσει ζημιά και στην βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία και την χαρακτήρισε κατάσταση στην οποία χάνουν όλοι, «κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε τη ζημιά αλλά είναι ήδη ένα πισωγύρισμα και αυτό ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αρχίσει να το συζητά». Η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει απόφαση για τη συμμετοχή της χώρας στην τελωνειακή ένωση.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΝτάισελμπλουμΜπόρις ΤζόνσονBrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα