Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο με τα αγκάθια

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Τι και αν είναι ο ένατος μήνας στη σειρά, ο Σεπτέμβριος θεωρείται μήνας των… ξεκινημάτων. Για παράδειγμα, για τους μαθητές είναι η αρχή για τα σχολεία, για τους φοιτητές η αρχή για τα πανεπιστήμια, για τους πολιτικούς αρχηγούς ως αρχή λογίζεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τον φετινό Σεπτέμβριο η (φρέσκια) κυβέρνηση αναμένεται να τον διαβεί με την κεκτημένη ταχύτητα που ελπίζει να αποκτήσει τους

δύο μήνες που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από τα μπάνια του λαού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος διακοπές «δεν έχει», και μάλλον κάτι ξέρει. Γιατί ακόμη και αν ο πρωθυπουργός έχει θέσει σειρά προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση του, προτεραιοτήτων που θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, υπάρχει μια σειρά από «αγκάθια» τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. 
Τα «αγκάθια» αυτά θα αποτελέσουν άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και το τεστ αντοχής της κυβέρνησης, καθώς ως προβλήματα και δυσεπίλυτα είναι και δεν μπορούν να μπουν στο συρτάρι για περεταίρω ανάλυση στο μέλλον. 

Ελληνοτουρκικά
Πρώτο, βασικό και διαχρονικό «αγκάθι» για κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες μάλιστα στην παρούσα φάση βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη καμπή λόγω των κλιμακούμενων προκλήσεων στις οποίες προβαίνει η τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Η Άγκυρα, με βάση τα τωρινά δεδομένα, μοιάζει να μην κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι περιμένει τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και ποια στάση θα τηρήσει. 
Αν στην ούτως ή άλλως τεταμένη κατάσταση προστεθεί η «συνήθεια» της Τουρκίας να δοκιμάζει τους νέους Έλληνες πρωθυπουργούς αλλά και η διστακτικότητα των συμμάχων της Ελλάδας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία, είναι προφανές ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να βρεθούν με ένταση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πέρασε χθες το απόγευμα την πύλη του Πενταγώνου και συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε υπουργεία. 

Στην παρούσα φάση έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού θα γίνει στην Κύπρο, στις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν μεταξύ άλλων το αντικείμενο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών. 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως βρίσκεται ήδη ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για κατ’ ίδιαν επαφές που θα έχει, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, με στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ

Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη αφενός συζητήθηκε το ταξίδι Δένδια και αφετέρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών «ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αξιολογήθηκε ως πολύ ενθαρρυντική η ομόφωνη και άμεση αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα». 

Οικονομία 
Σε δεύτερο επίπεδο, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει ότι το οικονομικό πρόγραμμα επάνω στο οποίο στήριξε σχεδόν το σύνολο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της και υλοποιήσιμο είναι και θα αποδώσει τα όσα η Ν.Δ. ευαγγελίζεται. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για μείωση της υπερφορολόγησης, ιδίως της μεσαίας τάξης, δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για επενδύσεις στην Ελλάδα και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου η ελληνική οικονομία να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. 

Σε πρώτη φάση τα πράγματα δείχνουν θετικά για τη νέα κυβέρνηση. Η πρώτη της έξοδος στις αγορές ήταν άκρως επιτυχημένη για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%, με τις προσφορές να ξεπερνούν κάθε προσδοκία ενώ οι αγορές φαίνονται να βλέπουν με καλό μάτι τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», ήταν το σχόλιο (στα αγγλικά) του Μητσοτάκη στο Twitter
Από την άλλη οι πρώτες επαφές τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχαν και θετικές αλλά και αρνητικές πτυχές καθώς ο Γερμανός αξιωματούχος έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση και σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάζουν. 

Όπερ σημαίνει, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο… γνωστό του ύψος, ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι ο τρόπος επίτευξης των στόχων αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τον όποιον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο για να ακολουθήσει την πολιτική της αρκεί να επιτυγχάνεται το πλαίσιο που έχει τεθεί. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως με τον… «αέρα» της ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης του 7ετούς ομολόγου ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Ρέγκλινγκ. Η συνάντηση των δυο ανδρών, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη. Τόνισε ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός και ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ανέφερε καταληκτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου. 
Πάντως τα μηνύματα για τους βαθμούς ελευθερίας που θα έχει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής τα είχε στείλει από την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όταν ρωτήθηκε για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε λέγοντας πως «οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ' αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ». 

Με τη σειρά τους κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».
Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την Οικονομία αναμένεται να πάρουμε εντός του Αυγούστου, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί ότι θα καταθέσει προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί για τη Ν.Δ. εμβληματική κίνηση η οποία και θα καταδείξει τις διαφορές της από την ακολουθούμενη έως σήμερα φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Το μέλλον της ΔΕΗ 
Η ΔΕΗ είναι ένα ακόμη «αγκάθι», αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι ήταν το αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης που έγινε υπό τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Το οριστικό ναυάγιο της λιγνιτικής αποεπένδυσης μάλλον επιβεβαιώνει όσους μιλούν για μια επιχείρηση κοντά στο «σημείο μηδέν», την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει συστηματικά την εκποίησή της στρώνοντας το έδαφος για τον «σωτήρα» στον οποίο θα την ξεπουλήσει. 
Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει με «μελανά χρώματα» την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση λέγοντας, μέσω του ΣΚΑΪ, πως «η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες, είναι σε άσχημη κατάσταση, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει», τονίζοντας πως «παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι». 

Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ζήτημα της ΔΕΗ είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Δηλαδή, γνωρίζει ότι η όποια απόφαση ληφθεί για την επιχείρηση θα βασιστεί σε πολιτικά κριτήρια και όχι σε αμιγώς οικονομικά. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της σαφέστατες δεσμεύσεις-προθέσεις για περεταίρω ιδιωτικοποιήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ισχυρό «κρας τεστ» για την Οικονομία αναμένεται να έλθει τον Σεπτέμβριο οπότε και θα γίνει η πρώτη επί κυβέρνησης Ν.Δ. μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με τους θεσμούς να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικές κινήσεις. Κάτι το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με τις «γαλάζιες» προεκλογικές δεσμεύσεις… 

«Ανάγνωση προγραμματικών»
Μέχρι τότε, το αναλλοίωτο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δίνει χρώμα στον καμβά του νέου πολιτικού σκηνικού: Η νίκη της Ν.Δ. στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στέλνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «γαλάζιους» στα κυβερνητικά έδρανα και οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ραντεβού, λοιπόν, στις… προγραμματικές δηλώσεις έχουν κλείσει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του Κώστα Τασούλα, το πρωί της Πέμπτης, ως του νέου προέδρου του σώματος. 

Σε κάθε περίπτωση, η «προπόνηση»  – μέχρι την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, το τριήμερο 20-22 – Ιουλίου είναι εντατική. Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία, αλλά και οι συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο «οδικός χάρτης» για τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει ο Μητσοτάκης στην ολομέλεια της Βουλής

Το πρώτο ραντεβού με τον Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ έδωσε το στίγμα, ενώ η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν στο υπουργείο Παιδείας, ενδεικτική, όπως αναφέρει το Μαξίμου, της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα. Η σύσκεψη για το Μεταναστευτικό και τα έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν μας προϊδεάζουν για ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις προγραμματικές, όπως και οι επισκέψεις στα κομβικά, για την καθημερινότητα των πολιτών, υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

«Ως μη γενόμενη»
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μαξίμου και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο με τους δυο άνδρες να συμφωνούν ότι χρειάζεται μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. 
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

ΝΔΚυβέρνησηοικονομίααρχιεπίσκοποςΚυπριακόΤουρκίαIssue: 2082Issue date: 18-7-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
μητσοτακης, αλέξης τσίπρας, υπουργείο παιδείας, σχολεια, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, τεστ, αιγαιο, ελλαδα, νατο, κυπρος, βουλη, ηπα, νέα, προσφορες, twitter, esm, σημαίνει, μερκελ, υπουργοι, δεη, τσιπρας, χατζηδακης, αμιγώς, συριζα, date, video, popular, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, διακοπες δεη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, μειωση μισθων, μπανιας, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, τασουλα, αποτελεσματα, ψηφος εμπιστοσυνης, εξοδος, ηγεσια, ηπα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημερινη, τεστ, υπουργείο παιδείας, υψος, ωρα, αγκυρα, αμιγώς, ανγκελα μερκελ, αξονες, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, εγινε, εδαφος, εδρανα, ειπαν, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εξι, επενδυσεις, ερντογαν, ετος, ευθυγραμμιση, θετικο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λογο, μαξιμου, ματι, μηνυματα, μηνες, μειωση, νατο, νικη, νικο, ορκωμοσια, προβληματα, πρωι, ραντεβου, ρεκορ, συγκεκριμένο, σειρα, στιγμα, σχεδιο, τουρκια, τριημερο, υλοποιηση, φαινονται, φορολογικη, χρωμα, αγορες, ασχημη, date, εφαρμογη, esm, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μοιαζει, πηγες, popular, σημαίνει, ταξιδι, τρελος, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα