Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά»: Πώς θα διεξάγεται ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος Καλίν και Σουρανή

Ως «καλή» χαρακτήρισε ο Τουρκός πρόεδρος τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και, παράλληλα, περιέγραψε πώς βλέπει να διεξάγεται από τούδε ο διάλογος Ελλάδας–Τουρκίας.

«Όχι» σε τρίτους

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι «συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα , όπως και σήμερα, ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι,

να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό».

Όπως εξήγησε, «με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του Μητσοτάκη κυρία Ελένη Σουρανή και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, για τους Έλληνες ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά».

Νέα «πυρά» κατά των ΗΠΑ

Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το ήπιο πρόσωπο που επέδειξε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επέστρεψε στην σκληρή ρητορική κατά των ΗΠΑ, μάλλον λόγω της κριτικής που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και ειδικά για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του: «Δόξα τω Θεώ δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα αυτό».

Έτσι, είπε ότι ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν πως η θέση της Άγκυρας για το ρωσικά αντιαεροπορικό σύστημα S-400 παραμένει αμετάβλητη. «Μην περιμένετε από την Τουρκία να λάβει νέα μέτρα σε σχέση με τα F-35 ή τους S-400. Επειδή έχουμε ήδη κάνει ό,τι έπρεπε από την πλευρά μας στα F-35», δήλωσε ο Ερντογάν. «Σας ζητήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, αλλά δεν μας το δώσατε. Αντίθετα, αφαιρέσατε ακόμη και αυτά που είχαν τοποθετηθεί στις βάσεις μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Λύσαμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανάλυση Deutsche Welle: Αδύναμος ο Ερντογάν, στην Αθήνα το «πάνω χέρι»

Ελληνοτουρκικά: Δεν θα υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» Μητσοτάκη-Ερντογάν, λέει η Αθήνα

«Παραγωγική και ειλικρινή» συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν – Τι συζήτησαν

Keywords
Τυχαία Θέματα