Ο διάλογος Τσίπρα - Ιερώνυμου μετά την κρίση με τα Θρησκευτικά - «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για το καλό της χώρας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί προσπαθούν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι δύο άντρες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες μέρες έβαλαν τέλος στα σενάρια της ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, ενώ συμφώνησαν να συνεχιστεί η συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών που ταλανίζει τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας τους τελευταίους μήνες.

Πληροφορίες αναφορικά με τη συνομιλία των δύο αντρών έδωσε στη δημοσιότητα «Το Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας

και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επέλεξαν να κρατήσουν ζωντανό το... σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους αναγνωρίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρίως στα θέματα της θρησκείας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στις 27 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε η «λειτουργική σχέση» που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση των δύο ανδρών χρονολογείται από το 2011 και είχε ως αφορμή τη γνωριμία του Αρχιεπισκόπου με τον πατέρα του πρωθυπουργού από το παρελθόν. Ακόμα όμως και αυτή η γνωριμία δεν ήταν αρκετή για να σπάσει την αμοιβαία καχυποψία που υπήρχε μεταξύ των δύο ανδρών από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε με σεβασμό και εκτίμηση τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τα πράγματα με έναν θεσμικό τρόπο και αναγνωρίζει τον πρωθυπουργό ως κορυφαίο θεσμικό παράγοντα με τον οποίο η Εκκλησία πρέπει να συνεργάζεται με στόχο την αναζήτηση λύσεων και όχι την επιδίωξη συγκρούσεων.

Ενδεικτικός του καλού κλίματος μεταξύ των δύο ανδρών είναι ο διάλογος που παρουσιάζει το δημοσίευμα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Κύριε πρόεδρε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρέπει όμως να εργαστούμε από κοινού για το καλό της χώρας, με διάλογο και συναίνεση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συγκρουόμαστε.

Αλέξης Τσίπρας: Έχετε δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε τη μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών.

Τη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών σφράγισε στις 28 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για την Παιδεία «θα είναι κατόπιν συμφωνίας με την Εκκλησία».

Σημαντικό ρόλο στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας διαδραματίζουν από τη μία πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κουρουμπλής αφήνοντας αιχμές για άλλα μέλη της κυβέρνησης: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον διαχρονικό ρόλο της Ορθοδοξίας στην ελληνική Ιστορία. Δεν μπορούν να εμφιλοχωρούν ακραίες απόψεις στην κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η διάθεση να αποφύγουμε παρεξηγήσεις και να συζητήσουμε με την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πηγή: Ethnos.gr

Αλέξης ΤσίπραςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςτηλεφωνική συνομιλίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα