«Ο Άλλος» της Πένυς Φυλακτάκη

Τι συμβαίνει όταν ένα νεόπλουτο ζευγάρι αποφασίζει στην καρδιά του χειμώνα να παντρευτεί σε ένα απομακρυσμένο, γραφικό εκκλησάκι; Όταν μάλιστα στη διαδρομή η κακοκαιρία τούς πλήττει ανελέητα και το πυκνό χιόνι τούς αποπροσανατολίζει;

Την απάντηση δίνει η Πένυ Φυλακτάκη στο έργο της «Ο Άλλος», καθώς οι ήρωές της βρίσκονται αποκλεισμένοι στη μέση του πουθενά, σε ένα άλλο εκκλησάκι, απόμερο και μισογκρεμισμένο, με έναν ιδιόρρυθμο παπά που έχει πολύ καιρό να έρθει σε επαφή με ανθρώπους, πόσο μάλλον να τελέσει το ιερό μυστήριο

του γάμου.

Και εκεί, με όπλο το χιούμορ και χωρίς ίχνος διδακτισμού, η συγγραφέας σκιαγραφεί έξι χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας (ή έστω ένα μέρος της).

Έχουμε, λοιπόν, τον φιλόδοξο πατέρα της νύφης που έχει ως σύμβολο τη χρυσή του Μερσεντές, την υστερική μητέρα που αναλογίζεται με τρόμο τι θα απογίνουν οι κοσμικοί καλεσμένοι τους, την αφηνιασμένη νύφη, τον υποψήφιο βουλευτή αλλά ανήμπορο γαμπρό και τον αινιγματικό Άλλο – ένα πρόσωπο που η διαφορετικότητά του απειλεί να διαταράξει τις κοινές τους απόψεις για τη ζωή.

Καθώς ο χρόνος περνάει και μαζί του αυξάνεται η πείνα, το κρύο και κατ’ επέκταση η απειλή του θανάτου, η ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανεβάζει θερμοκρασία. Όλοι τους, σαν πληγωμένα ζώα, προσπαθώντας να επιβιώσουν, φτάνουν σε ακρότητες.

Μήπως, ωστόσο, όλη αυτή η δοκιμασία οδηγεί σε ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα; Εξοβελίζοντας, δηλαδή, τις στείρες, μικροπρεπείς και φοβικές σχέσεις που καλλιεργούνται στις σύγχρονες κοινωνίες της ευμάρειας;

Η παράσταση της Σοφίας Πάσχου εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, δημιουργώντας ένα απειλητικό και ταυτόχρονα ευτράπελο περιβάλλον. Ωστόσο, σε πολλές σκηνές, ο σαρκασμός του κειμένου «χάνεται» μέσα σε μια συνθήκη υπερβολικών φωνητικών εντάσεων. Χρήσιμο θα ήταν η Κατερίνα Πατσιάνη (νύφη) και η Ευδοκία Ρουμελιώτη (μαμά) να χαλιναγωγήσουν τις φωνές τους.

Αντίθετα έξοχος είναι ο απολαυστικός παπάς του Παντελή Δεντάκη και αξιοσημείωτη η ερμηνευτική συμβολή του Δημήτρη Δρόσου ως Άλλου. Ο Γιώργος Ζυγούρης (γαμπρός) και ο Κώστας Φιλίππογλου (πατέρας) υπηρετούν με νεύρο τους ρόλους τους.

Διαβάστε επίσης:

«Rock & Roll Hall of Fame»: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για το 2023 (video)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Θρίλερ, δράμα και η επιστοφή του Αστερίξ

Grammy 2023: Λαουτίστας από τα Ιωάννινα υποψήφιος για το καλύτερο Τζαζ/Λάτιν άλμπουμ της χρονιάς (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο Άλλος, Πένυς Φυλακτάκη,o allos, penys fylaktaki