Ο άλλος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο ρόλος των χάκερς και οι κυβερνοεπιθέσεις (Video)

Ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως παραδέχεται για πρώτη φορά ο Αμερικανός στρατηγός, Πολ Νακασόνε- πρόκειται για τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει χάκερς του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, ο Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ

«διεξάγουν μία σειρά επιχειρήσεων» σε αντίποινα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο στρατηγός Νακασόνε στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι παράλληλα διεξάγεται «ένα προληπτικό κυνήγι» που επιτρέπει στις ΗΠΑ να εντοπίζουν ξένους χάκερς και να διαπιστώνουν τα εργαλεία τους πριν τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αμερικής.

Μιλώντας στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Αμερικανός στρατηγός που είναι διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) δήλωσε στο Skynews ότι ανησυχεί «κάθε μέρα που περνά» για τον κίνδυνο εκδήλωσης ρωσικής κυβερνο-επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ και επισήμανε ότι το κυνήγι των ξένων χάκερς είναι προς όφελος της Αμερικής και των συμμάχων της.

«Διεξάγουμε μία σειρά επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα- επιθετικές, αμυντικές και συγκέντρωσης πληροφοριών», δήλωσε στο Sky News ο στρατηγός Πολ Νακασόνε, αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Διαβεβαίωσε όμως ότι πρόκειται για νόμιμες ενέργειες που γίνονται με έλεγχο από τις πολιτικές αρχές και με βάση την πολιτική που έχει χαράξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Η δουλειά μου είναι να δίνω μία σειρά εκδοχών στον υπουργό Άμυνας και στον πρόεδρο και αυτό ακριβώς κάνω», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι λύσεις που έχει προτείνει.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου και η NSA μοιράζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν με το FBI, «φωτίζοντας όσα εκδηλώνονται ως κακοπροαίρετη συμπεριφορά». Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αρχίσει από το 2018, αλλά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι πληροφορίες που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για τα δυτικά αντίποινα κατά των Ρώσων.

«Είχαμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να συζητούμε για το τι προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι ήδη από τις ενδιάμεσες εκλογές μας. Το είδαμε και πάλι το 2020, καθώς μιλούσαμε για το ήθελαν να κάνουν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, αλλά αυτά ήταν σε μικρότερη κλίμακα», είπε ο στρατηγός Νακασόνε, προσθέτοντας: «Η δυνατότητα για μας να μοιραζόμαστε την πληροφορία, να διασφαλίζουμε ότι είναι ακριβής, έγκαιρη και αξίζει να αναληφθεί δράση σε ευρύτερη κλίμακα, έχει γίνει πολύ, πολύ ισχυρή στη διάρκεια αυτής της κρίσης».

Ο στρατηγός Νακασόνε διαφώνησε με την εκτίμηση ότι υπερεκτιμώνται οι δυνατότητες των Ρώσων για κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία. «Το έχουμε δει με την επίθεση στα δορυφορικά συστήματά τους, με τις εκκαθαριστικές επιθέσεις που συνεχίζονται, τις επιθέσεις παρεμπόδισης της διακυβέρνησης… Πρόκειται για ένα θέμα που δεν το μαθαίνει η κοινή γνώμη», υποστήριξε ο Αμερικανός στρατηγός.

Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι μία επίθεση κατά των ΗΠΑ, ο στρατηγός απάντησε: «Παραμένουμε σε εγρήγορση κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Όλη μέρα αυτό σκέφτομαι». Και πρόσθεσε: «Γι αυτό συνεργαζόμαστε με μία σειρά εταίρων για να διασφαλίσουμε ότι θα αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, όχι μόνο εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και εναντίον των συμμάχων μας».

Οι προληπτικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο

Ο στρατηγός Νακασόνε μίλησε στη διεθνή διάσκεψη για τον κυβερνοπόλεμο – CyCon- στο Ταλίν της Εσθονίας, που διοργανώθηκε από Κέντρο Αμυντικής Συνεργασίας Κυβερνοχώρου του ΝΑΤΟ.

Στην τοποθέτησή του επισήμανε πόσο σημαντικές είναι οι προληπτικές επιχειρήσεις εντοπισμού των ξέων χάκερς, διότι «έτσι βλέπουμε εκ των προτέρων τις προθέσεις τους και αποκαλύπτουμε τα εργαλεία τους».

Ειδικοί στον κυβερνοπόλεμο έχουν αναπτυχθεί σε 16 χώρες στο εξωτερικό, όπου μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες από τα υπολογιστικά συστήματα των συμμάχων, πάντα με την συναίνεσή τους, όπως είπε ο στρατηγός.

Στο πλαίσιο μίας τέτοιας επιχείρησης ειδικοί του αμερικανικού στρατού βρίσκονταν στην Ουκρανία λίγο διάστημα πριν από την ρωσική εισβολή.

«Πήγαμε τον Δεκέμβριο του 2021 κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης του Κιέβου για να δουλέψουμε μαζί τους. Μείναμε εκεί για ένα διάστημα σχεδόν 90 ημερών», δήλωσε ο στρατηγός Νακασόνε.

Η ομάδα αυτή αποσύρθηκε από την Ουκρανία τον Φεβρουάριο, μαζί με άλλα στελέχη του υπουργείου Άμυνας, πριν από την ρωσική εισβολή.

Διαβάστε επίσης

Πολύνεκρο τροχαίο στην Καβάλα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή του δυστυχήματος

Το ΥΠΕΞ απορρίπτει κάθε ευθύνη για τη φερόμενη παραποίηση εγγράφου – Τι λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος – Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ερντογάν αποκαλεί διαδηλώτριες «τσούλες» κι εκείνες τον σέρνουν στα δικαστήρια (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ-Ρωσίας, Video,ipa-rosias, Video