Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος ζητά άσυλο - Ανησυχεί για τη ζωή του

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης από την Αιθιοπία ζητά άσυλο, λίγες μέρες αργότερα από την χειρονομία διαμαρτυρίας που έκανε, τερματίζοντας στον μαραθώνιο των ανδρών στο Ρίο την Κυριακή.

Εκατομμύρια ανθρώποι είδαν τον Feyisa Lilesa να κρατάει σταυρωμένα τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του, υποστηρίζοντας τα μέλη της φυλής του Oromo, στο κράτους της ανατολικής Αφρικής.

«Είναι πολύ επικύνδινα για τους Oromo στην Αιθιοπία. Σε 9 μήνες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε διαδηλώσεις», δήλωσε ο Lilesa σε δημοσιογράφους μετά τον αγώνα.

O δρομέας τώρα δηλώνει ότι φοβάται

ότι μπορεί να φυλακιστεί ή να σκοτωθεί αν γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.

«Θα με σκοτώσουν. Δεν έχω άλλη βίζα. Μπορεί να μείνω εδώ. Αν μπορέσω να βγάλω την βίζα θα πάω στην Αμερική», δήλωσε ο 26χρονος.

Η διαμαρτυρία του Lilesa προκάλεσε ένα κύμα υποστήριξης στα social media, ενώ μια ηλεκτρονική μαζική χρηματοδότηση ξεκίνησε για να συγκεντρωθούν χρήματα και να βοηθήσουν τον αθλητή να βρει ένα σπίτι έξω από την Αιθιοπία. Μέχρι τώρα έχει λάβει περίπου 40.000 δολάρια σε δωρεές.

Οι Ολυμπιακοί αθλητές απαγορεύεται να κάνουν πολιτικές δηλώσεις κατά την διάρκεια των Αγώνων, αλλά από ότι φαίνεται ο Lilesa δεν θα αντιμετωπίσει κάποια ποινή από τις αρχές των Αγώνων.

Η Αιθιοπία έχει υπάρξει για καιρό μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου αλλά την τελευταία δεκαετία έχει μια γρήγορη εκβιομηχάνιση, με σκοπό την ανάπτυξη. Οι αρχές, βέβαια, στην χώρα έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεις ενάντια στους Oromo, την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της χώρας, που αποτελεί το 25% του συνολικού πληθυσμού της.

Σχέδια για να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις γύρω από την πρωτεύουσα της Addis Ababa από το κράτος προκάλεσαν άγριες διαδηλώσεις από μέλη της φυλής τον Νοέμβριο. Πολλοί από αυτούς που θα έπρεπε να φύγουν από τα εδάφη τους εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης ήταν Oromo.

Οι αρχές εγκατέλειψαν τα σχέδια τον Ιανουάριο αλλά οι διαδηλώσεις μεγάλωσαν και συνεχίστηκαν για μήνες, σε μια από τις μεγαλύτερες αναταραχές στην χώρα εδώ και μια δεκαετία.

Αρκετές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και της Διεθνής Αμνηστίας και το Παρατηρητήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφεραν ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

«Oι Oromo είναι η φυλή μου… οι Oromο τώρα διαδηλώνουν για αυτό που είναι σωστό, για ειρήνη, για ένα μέρος», δήλωσε ο Lilesa στους δημοσιογράφους αφού κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, προσθέτοντας ότι η γυναίκα του και τα δυο παιδιά του είναι πολύ πιθανόν να έχουν ήδη συλληφθεί.

«Μπορεί να μετακομίσω σε άλλη χώρα… έχεις ελευθερία μόνο αν υποστηρίζεις την κυβέρνηση. Δεν μπορείς να δουλέψεις χωρίς αυτό».

Η κυβέρνηση αντικρούει τις αναφορές για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δηλώνει ότι οι παράνομες διαδηλώσεις από «αντι-ειρινικές δυνάμεις» έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Αιθίοπας μαραθονοδρόμος ζητά άσυλο μετάχειρονομίαΡίοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα