ΝΥΤ: Οι σχέσεις εμμονής Ελλήνων και Γερμανών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στη Γερμανία, διέκοψαν την αγαπημένη αστυνομική σειρά των Γερμανών για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών γράφουν οι New York Times. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν ζωντανές μεταδόσεις από την Αθήνα αρκετές φορές εκείνη τη νύχτα.

Σύμφωνα

με το άρθρο των ΝΥΤ ο θαυμασμός των Γερμανών για την αρχαία Ελλάδα που χρονολογείται από την εποχή του Γκαίτε, έδωσε τη θέση του σε ένα σκληρό πραγματισμό ακόμη και στη λογική της αύξησης των στερήσεων στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει συνεισφέρει στο μεγαλύτερο ποσοστό από το δάνειο των 240 δισ. ευρώ και η Γερμανία το έκανε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά ταυτόχρονα κρατά λογαριασμό για τα χρήματα που έδωσε στην Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί στη Γερμανία, γράφουν οι ΝΥΤ, καθημερινά αναφέρονται στην προθυμία της Αθήνας να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνής πιστωτές ή στο ατύχημα ή το σχέδιο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Καθημερινά περίπλοκοι πίνακες για το ελληνικό χρέος βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πανικό ή συγκατάβαση και υπάρχουν και λιγότερο σοβαρά θέματα όπως για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει κάποια στιγμή γραβάτα.

Για εβδομάδες οι υπουργοί οικονομικών των δύο χωρών «πυγμαχούν» σχεδόν καθημερινά. Η Γερμανίδα καγκελάριος σήμανε ανακωχή όταν επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το Βερολίνο αλλά η ηρεμία δεν κράτησε πολύ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μόσχα και ο Έλληνας υφυπουργός οικονομικών είπε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 287 δισ. ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις, την ώρα που η Γερμανία επιμένει ότι το θέμα έχει κλείσει.

Η εφημερίδα δίνει βαρύτητα στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς επικαλείται τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας που είπε ότι βρίσκει ηλίθιο το αίτημα τις Ελλάδας για τις αποζημιώσεις, σε μία προσπάθεια όπως τονίζει η εφημερίδα, να στιγματίσει όλους τους Έλληνες ως ηλίθιους. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί στηρίχθηκαν από μία συγχορδία δηλώσεων Ευρωπαίων ενάντια στο ταξίδι του Τσίπρα στη Ρωσία.

Χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα νιώθουν πιεσμένοι. Ο Jens Bastian, Γερμανός οικονομολόγος που ζει στην Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση έκανε έκκληση για ηρεμία. «Συχνά εκπλήσσομαι και απογοητεύομαι από τις ειδήσεις στα γερμανικά ΜΜΕ, μην σας πιάνει υστερία» είπε. Καθημερινά στην Ελλάδα τα γερμανικά ΜΜΕ καταλαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα των δελτίων ειδήσεων και αυτό ενισχύει την αντιπαράθεση, πρόσθεσε.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει μία συγκρουσιακή προσέγγιση με τη Γερμανία, πρέπει να έχουμε τη Γερμανία στο πλάι μας και όχι απέναντί μας λέει στην εφημερίδα η Πηγή Μουρμούρη που ζει στο Βερολίνο για περισσότερο από 40 χρόνια. «Έχω νιώσει άσχημα γιατί προσπαθώ να δικαιολογούμαι και αυτό δεν είναι καλό συναίσθημα» προσθέτει και μιλάει για την αλαζονεία και την ανωτερότητα που παρουσιάζουν κάποια γερμανικά ΜΜΕ. Αντί το ευρώ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα φαίνεται ότι οι λαοί επιστρέφουν και κλείνονται στον εαυτό τους.

«Το νιώθεις σε μικρά καθημερινά πράγματα» προσθέτει μιλώντας για ένα πανηγύρι στο οποίο βρέθηκε και την υποδέχθηκαν θερμά μέχρι την ώρα που οι οικοδεσπότες διαπίστωσαν ότι είναι Έλληνες.

Ελλάδα ΓερμανίαΝΥΤNew York Times
Keywords
Τυχαία Θέματα