Ντράγκι: Οι χώρες πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Οσοι χαράσσουν πολιτική έχουν την ευθύνη να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν προβλέψιμους κινδύνους αλλάζοντας τις πολιτικές σήμερα, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.

Οπως σημειώνει το Euro2day η νομισματική μας ένωση, τόνισε, γεννήθηκε ημιτελής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπισε κρίσεις

που ελάχιστοι περίμεναν. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε τον κίνδυνο αν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών, τόνισε.

«Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί».

Σταθεροποίηση στον δημοσιονομικό κύκλο

Aναφερόμενος στην ανάγκη σταθεροποίησης κατά τον οικονομικό κύκλο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική παίζει πολύ περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο μαζί με την νομισματική πολιτική και μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επιστροφή σε σταθερότητα τιμών και γι’ αυτό σε λιγότερες παρενέργειες. Ο λόγος, εξήγησε, είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο ισχυρή όταν η νομισματική είναι κοντά στο αποτελεσματικό κατώτερο όριο, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι. Επιπλέον, σε συγκεκριμένες συνθήκες η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να συμπληρώσει την δημοσιονομική κόβοντας τα εμπόδια που βαραίνουν στη ζήτηση, κάτι που ισχύει σήμερα στην ευρωζώνη. 

Κατά τον ίδιο τα παραπάνω δεν σχετίζονται με τον συντονισμό πολιτικής. Το πλαίσιο στην ευρωζώνη είναι χτισμένο πάνω στη νομισματική κυριαρχία, όπου η κεντρική τράπεζα αποφασίζει ανεξάρτητα την πολιτική της βασισμένη μόνο στην εξέταση της σταθερότητας των τιμών. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να δουν γρηγορότερη έξοδο από τις αντισυμβατικές πολιτικές είναι προς το συμφέρον τους να ευθυγραμμιστούν με την νομισματική πολιτική. Αυτό, όμως, τόνισε δεν το έχουμε δει έως σήμερα. Από το 2009 έως το 2018 το μέσο κυλινδρικά προσαρμοσμένο κυβερνητικό πλεόνασμα ήταν -5,7% για την Ιαπωνία -3,6% για τις ΗΠΑ και 0,5% για την ευρωζώνη.

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ η περισσότερο αποτελεσματική αντίδραση θα ήταν ένα πακέτο τόνωσης που εστιάζει στις επενδύσεις, σε επίπεδο ευρωζώνης. Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί μια αποδοτική κατανομή των δαπανών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο κάνω έκκληση για ένα δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης. Η συμφωνία για ένα εργαλείο προϋπολογισμού σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν καλύπτει ακόμα τα απαραίτητα κριτήρια σε όρους μεγέθους και σχεδιασμού, δήλωσε.

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο του στη διάσωση της ΟΝΕ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη    
   

Για τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τιμήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, από την Ακαδημία Αθηνών.

«Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση. «Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση - πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης

 

Ντράγκιοικονομική πολιτικήΕΚΤHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα