Ντράγκι: Δεν εκταμιεύεται η δόση αν η ΕΕ δεν καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτική και ανήκει στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά την επιμόλυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ

είπε πως βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ο Μ. Ντράγκι είπε πως η ΕΚΤ λειτουργεί με βάση τους υπάρχοντες κανόνες και την εντολή που έχει, και αποφασίζει ανεξάρτητα για την παροχή ρευστότητας σε όλες τις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η ΕΚΤ προχώρησε στην παροχή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που φτάνει συνολικά τα 118 δισ., διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που είχε δοθεί έως το 2014. Επιπλέον, εξήγησε πως αυτό το ποσό αποτελεί το 66% του ΑΕΠ της Ελλάδας και αγγίζει το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης επίπεδο.

Επιπλέον, σημείωσε πως η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ενόσω υπάρχει προοπτική θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της και ενόσω αυτές θεωρούνται φερέγγυες. Κάτι που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, προσέθεσε ο M. Ντράγκι.

Η συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο επικεφαλής της EKT, καλώντας την ΕΕ να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η ΕΕ θα πρέπει να "απαντήσει" στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδος, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους θεσμούς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την ΕΕ.

Όπως είπε ο Ντράγκι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δισ. ευρω προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.

Μάριο ΝτράγκιΕΕGrexitΔΝΤδόσηεκταμίευσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα