Ντομπρόβσκις: Περιθώριο ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω προσφυγικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έκτακτη προσφυγική κρίση της Ευρώπης ίσως δώσει τη δυνατότητα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «κάμψουν» τους όρους των δεσμεύσεών τους σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Μιλώντας στο CNBC, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως η Κομισιόν εξετάζει αιτήματα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για «ευελιξία» στους προϋπολογισμούς τους, λόγω της προσφυγικής κρίσης και του κόστους που ενέχει η επίλυσή της.

«Η προσφυγική κρίση δεν είναι

μόνο μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Έχει επίσης δημοσιονομικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν την κρίση και αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τα αιτήματα αρκετών χωρών μελών που θα εφαρμόσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να λαμβάνονται υπ' όψιν οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης».

«Εξετάζουμε το ζήτημα και θα έχουμε προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Τόνισε όμως πως οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στους οποίους έχουν συμφωνήσει τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πρέπει να τηρούνται».

Όπως ανέφερε, το Σύμφωνο προβλέπει κάποια ευελιξία «σε έκτακτες συνθήκες» και η προσφυγική κρίση σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί έκτακτη κατάσταση.

Σημειώνεται πως οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να υποβάλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου και η Κομισιόν έχει την εξουσία να στείλει πίσω τα προσχέδια αυτά αν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, αν και σε αρκετές χώρες –μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία- έχει ήδη δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας σε ότι αφορά τους στόχους των ελλειμμάτων τους

Βάλντις ΝτομπρόβσκιςCNBCπροσφυγική κρίσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα