Ντομπρόβσκις: Οι χώρες δε θέλουν να μπουν στη ζώνη του ευρώ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά το παρελθόν, πολλές χώρες ήθελαν να υιοθετήσουν το ευρώ, αλλά σήμερα οι περισσότερες επιθυμούν να παραμείνουν στα εθνικά τους νομίσματα, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt επισημαίνει ότι η χρυσή εποχή του ευρώ έχει παρέλθει, ενώ αποδίδει ένα μερίδιο ευθύνης στην Ελλάδα.

Ο Β. Ντρομπρόβσκις παρακολουθεί στενά τις οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης.

Την χρονιά που πέρασε διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού και το δράμα της Ελλάδας όπως αναφέρει η εφημερίδα έχει αφήσει το στίγμα του.

Στη συνέντευξή του, o Ντομπρόβσκις απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κρίση αποτέλεσε την μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη ενώ τονίζει πως η κρίση δεν ήταν ευρωπαϊκή, αλλά ελληνική. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν βλέπω ότι η ελληνική οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μια ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από πολύ σκληρά λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση».

Σε ότι αφορά στα σενάρια, τα οποία μιλούν για διάλυση της Ευρώπης, εξαιτίας του προσφυγικού, ο Ντομπρόβσκις απαντά πως, δεν πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια καταστροφής. Αν υπάρξει κοινή δράση για την ενίσχυση των συνόρων ή για την ίση κατανομή υποδοχής προσφύγων, τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση.

Παρά τα εμπόδια που υπήρξαν στις διαπραγματεύσεις, τελικά, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο, και όπως εκτιμά η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Αρκεί όμως, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντρομπρόβσκις επανέλαβε την επιθυμία της Κομισιόν να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με συμμετοχή στη χρηματοδότηση, ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι αποκλειστικά δική του απόφαση αν θα συμμετέχει και με ποιους όρους.

Βάλντις ΝτομπρόβσκιςΕυρωζώνηελληνική κρίσηΚομισιόνΔΝΤHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα