Ντομπρόβσκις: Η τρόικα ξανάρχεται στην Ελλάδα - Εγκρίθηκε το πρόγραμμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε. και τη συμφωνία για το δάνειο - «γέφυρα» ύψους 7,16 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι τα χρήματα θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, πριν την πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, ενώ ανέφερε ότι οι 28 χώρες της ΕΕ χορήγησαν στην Ελλάδα έκτακτη

χρηματοδότηση επτά δισ. ευρώ με τη μορφή ενός δανείου το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της εν αναμονή της εκπόνησης ενός προγράμματος αρωγής.

Το δάνειο αυτό "ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα", οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισεκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις προς τους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα από τον ESM, υπογράμμισε ότι είναι εφικτό να υπάρχει συμφωνία εντός λίγων εβδομάδων.

Σημείωσε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων.

EU28 approve the bridge financing for #Greece of € 7.16 bn of funds under the EFSM. This will allow for money to reach #Greece by Monday.

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) July 17, 2015

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για διπλή εγγύηση προς τις χώρες της ΕΕ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσον αφορά στη δανειοδότηση της Αθήνας από το ταμείο EFSM.

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο - γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

ΝτομπρόβσκιςΕλλάδαπρόγραμμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα