Νετανιάχου σε Μπάιντεν: «Πρέπει να μπούμε μέσα στη Γάζα» – Το σενάριο της σύγκρουσης με το Ιράν και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Πρόεδρο Μπάιντεν την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε μέσα», είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς και αμερικανικές πηγές.

Το μήνυμα του Νετανιάχου σηματοδοτεί πώς θα είναι η απάντηση της χώρας του στην επίθεση της Χαμάς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι ένας «μακροχρόνιος και δύσκολος πόλεμος».

Κατά τη διάρκεια

της συνομιλίας του με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν έθεσε το θέμα των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, σύμφωνα με τις τρεις πηγές.

«Πρέπει να μπούμε μέσα. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα», είπε ο Νετανιάχου. Όπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού του Ισραήλ, οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν, «ακόμη κι αν θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων».

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με σφοδρότητα επειδή μια χώρα δεν μπορεί να δείξει αδυναμία στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε να πιέσει τον Νετανιάχου, ούτε να τον πείσει να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, ο Μπάιντεν αναμένεται να χειριστεί τον τρέχοντα πόλεμο της Γάζας με παρόμοιο τρόπο με εκείνον του πολέμου της Γάζας το 2021. Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ισραήλ δημόσια υποστήριξη και είχαν συχνές και χαμηλού προφίλ διπλωματικές σχέσεις με τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες στην περιοχή.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν φέρεται να ρώτησε τον Νετανιάχου για ένα σενάριο στο οποίο ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι ένα μέτωπο στα σύνορα του Λιβάνου είναι πηγή ανησυχίας και το Ισραήλ προετοιμάζεται για αυτό το σενάριο, αλλά τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με μεγάλη δύναμη στη Γάζα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κινητοποίησε 300.000 εφέδρους στρατιώτες – τον μεγαλύτερο αριθμό εφέδρων που κλήθηκαν σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες – ως μέρος των προετοιμασιών για μια χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε τρεις ρουκέτες προς ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στα βόρεια σύνορα την Κυριακή.

Τη Δευτέρα, οι IDF πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκετούς ένοπλους που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω των συνόρων με τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε σε πολλά φυλάκια της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα τη Δευτέρα.

Al Jazzera: O Nετανιάχου θέλει να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πέρασε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και απειλώντας να επιτεθεί στη χώρα σε αμέτρητες περιπτώσεις. Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, είπε σε μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Τεχεράνη πρέπει να αντιμετωπίσει μια «αξιόπιστη πυρηνική απειλή» προτού το γραφείο του διορθώσει το αρχείο σε «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή», αναφέρει σε ανάλυσή του το Al Jazzera.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου μπορεί τελικά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απειλές του. Οι φρικιαστικές σκηνές στο νότιο Ισραήλ έδωσαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το απαραίτητο πρόσχημα και τη διεθνή υποστήριξη για μια ευρύτερη απάντηση.

Ο Νετανιάχου έχει τόσο πολιτικό όσο και προσωπικό συμφέρον σε όλα αυτά. Μια παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση θα εμπόδιζε ή τουλάχιστον θα ανέβαλε οποιαδήποτε επίσημη λογοδοσία για την απόλυτη αποτυχία του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς από το να συμβεί εξαρχής και θα μπορούσε επίσης να αναβάλλει επ’ αόριστον τις πολλαπλές κατηγορίες του για κατηγορίες διαφθοράς.

Μέσα σε μια νύχτα, μεταμορφώθηκε από έναν αποτυχημένο και ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό σε ηγέτη εν καιρώ πολέμου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φωνάζουν για ενιαίο μέτωπο, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Κήρυξε τον πόλεμο και διέταξε άμεσα αντίποινα ενάντια στο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια εκστρατεία βομβαρδισμού στην πολυπληθή περοχή της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους και προετοιμάζοντας μια πιθανή χερσαία εισβολή.

Ο Νετανιάχου δεν έχει διευκρινίσει τις επόμενες φάσεις του πολέμου, αλλά έχει λάβει την άνευ όρων υποστήριξη των δυτικών κυβερνήσεων για να κάνει ό,τι χρειάζεται, όσο χρειάζεται, για να «υπερασπιστεί το Ισραήλ». Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, παρέχοντας στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, στέλνοντας το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο αεροπλανοφόρο του, το Ford, μαζί με έναν αριθμό αντιτορπιλικών στην Ανατολική Μεσόγειο, και ενισχύοντας άλλες δυνάμεις που σταθμεύουν στην την περιοχή, αρκετά για να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

BIG BREAKING : US Navy Supercarrier Gerald R Ford has now entered into the Mediterranean Sea & moving fast towards Israel Coast. USA Defense Secretary Austin ordered to move the entire Carrier Battle group in show of support for Israel.

These massive ship full of Fighter Jets… pic.twitter.com/scaB31kVBr

— Vivek Singh (@VivekSi85847001) October 9, 2023

Το κίνητρο του Μπάιντεν για την κλιμάκωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική αποτροπή, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι «κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν μπορεί ή δεν πρέπει να επωφεληθεί από την τρέχουσα κατάσταση». Αλλά ιστορικά, το Ισραήλ δεν επέτρεψε ποτέ ξένες μπότες στο έδαφός του και δεν χρειάζεται τις αμερικανικές αρμάδες για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς.

Ως εκ τούτου, το κίνητρο του Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι επίσης πολιτικό, δηλαδή να διασφαλίσει ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν θα εκμεταλλευτεί το ισραηλινό δράμα σε βάρος του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Ήδη, Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι προσπάθησαν να συνδέσουν την πρόσφατη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων του Μπάιντεν με το Ιράν, που αφορούσε το ξεπάγωμα 6 δισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, με τις επιθέσεις της Χαμάς.

Αλλά ο Νετανιάχου και οι φανατικοί υπουργοί του μπορεί να έχουν κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που υπερβαίνει τη στρατιωτική αποτροπή και την πολιτική στάση. Μπορεί να προσπαθήσει να διευρύνει το πεδίο του πολέμου για να συμπεριλάβει το Ιράν.

Η κυβέρνησή του έχει ήδη κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει και διευθύνει την επιχείρηση της Χαμάς, όπως έχει κάνει στο παρελθόν για άλλες παλαιστινιακές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

«Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, νέο βίντεο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) που καταστρέφουν ολοσχερώς οικισμό στη Γάζα. «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει» ήταν το σχόλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός διέταξε να αυξηθεί η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι ενημερώθηκε πως όλοι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία.

התחלנו. ישראל תנצח pic.twitter.com/tCwDLXkyaY

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 9, 2023

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση από Παλαιστίνιους ενόπλους από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του.

«Ξέρω ότι έχετε περάσει από τρομερές και δύσκολες καταστάσεις, το κράτος θα κάνει τα πάντα για να σας βοηθήσει», είπε στις τοπικές αρχές του νότιου Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανέφερε χαρακτηριστικά στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να «μην καμφθούν γιατί πρόκειται να αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας, «Η Χαμάς θα περάσει δύσκολα και τρομερά πράγματα» (…) μόλις ξεκινήσαμε» την εκστρατεία».

«Η ηγεσία σας είναι πολύ δυνατή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και χρειάζεται μια σθεναρή στάση στις δύσκολες μέρες που έρχονται».

«Σας αγκαλιάζω, εσάς και τους κατοίκους. Είμαστε όλοι μαζί σας και θα νικήσουμε (τη Χαμάς) με δύναμη, πολλή δύναμη», είπε ο Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας με τον στρατό να σφυροκοπά το παλαιστινιακό έδαφος με αεροπορικές επιδρομές.

Israel Defense Minister Yoav Gallant:"I have given an order – Gaza will be under complete closure. There will be no electricity, food or fuel [delivered to Gaza]. We are fighting barbaric [terrorists] and will respond accordingly." pic.twitter.com/tmrRsEsrWz

— Joe Truzman (@JoeTruzman) October 9, 2023

«Πολιορκούμε πλήρως τη Γάζα… Χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φυσικό αέριο — είναι όλα κλειστά», είπε ο υπουργός Άμυνας σε βίντεο, αναφερόμενος στον θύλακα που έχει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. «Πολεμάμε ανθρωπόμορφα κτήνη και ενεργούμε ανάλογα», είπε.

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νότιο Ισραήλ όταν τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα το Σάββατο, πυροβολώντας ανθρώπους στις κοινότητες και τις πόλεις κοντά στη Γάζα προτού οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αρχίσουν να αντεπιτίθενται.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα βίντεο από το «ματωμένο» φεστιβάλ – Κρύφτηκαν σε θάμνους για να γλιτώσουν από τις σφαίρες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η «σφήνα» του Ιράν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης και η «11η Σεπτεμβρίου του εβραϊκού κράτους»

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου λέει ότι το Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις για «κάτι μεγάλο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νετανιάχου, Μπάιντεν, Πρέπει, Γάζα,netaniachou, bainten, prepei, gaza