Νέο δίλημμα από Μητσοτάκη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να οριοθέτησε τις επόμενες κάλπες την άνοιξη του 2023, ωστόσο το ότι ο ίδιος αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του για την εκλογική διαδικασία – λέγοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο – και να δηλώσει πρώτη φορά ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός πυροδότησαν νέα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση για το τι είδους κυβέρνηση θα έχει η χώρα από τις μεθεπόμενες εκλογές

και μετά. Μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς με κορμό τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛΛ ή μία κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ν.Δ. ίσως να στηριχθεί από άλλα κόμματα της ευρύτερης Δεξιάς που υπάρχουν ήδη στη Βουλή ή φιλοδοξούν να μπουν στην επόμενη. Όσοι ξέρουν λένε, ωστόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν η πλέον επιθυμητή για τον Μητσοτάκη.

Πέφτει η διαφορά

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να αποφασίζει το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί εκλογικά μετά την απόφασή του να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας το όριο της αυτοδυναμίας από το 38,5%, όπου είναι σήμερα, στο 35%. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλαν καθοριστικά κάποια στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κάτω από τις 10 μονάδες, σε έναν μέσο όρο γύρω στις 7,5 μονάδες.

Παράλληλα τα στοιχεία της Metron Analysis κατέγραψαν το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΙΝΑΛΛ να υπερβαίνει τις δυνάμεις της Ν.Δ. Δηλαδή η κυβερνώσα παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, ενώ τα δύο κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς έχουν συνολικά 35,2%.

Το γεγονός ακόμα ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει μία κακή εικόνα θορύβησε ακόμα περισσότερο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ξέρουν ότι οι εκλογές χάνονται από την οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Alco για το Open, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως καλύπτει με μεγάλη δυσκολία τους λογαριασμούς της ενέργειας, ενώ το 10% δεν μπορεί να τους καλύψει. Μόνο το 29% λέει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με μικρά προβλήματα.

«Στόχος η σταθερότητα»

Όλα αυτά μαζί οδήγησαν τον πρωθυπουργό να κάνει τη δήλωση ότι: «Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με έναν λόγο τοξικό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες η κυβέρνηση έχει σταματήσει τη φραστική επίθεση εναντίον του ΚΙΝΑΛΛ, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια κίνηση για να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Λύση ΚΙΝΑΛΛ

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εντάσσονται και οι εισηγήσεις για αξιοποίηση και άλλων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μανιάτης. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ανέφερε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ.».

Το θέμα είναι ωστόσο ότι από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μεγάλη δυστοκία να στηριχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., καθώς οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έβαζε τέλος στη δυναμική που έχει το ΚΙΝΑΛΛ αυτή την ώρα. Δεν θέλουν δηλαδή επ’ ουδενί μια κυβέρνηση τύπου ΣαμαράΒενιζέλου, την οποία άλλωστε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ με τον τρόπο του έχει αποκηρύξει και δημόσια.

Λύση Βελόπουλου ή Μπογδάνου

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Κάποιοι μιλούν για «αναγκαίο κακό», καθώς στους κόλπους του κόμματος του Βορειοελλαδίτη πολιτικού υπάρχουν πολλοί αντιεμβολιαστές και φιλορώσοι – κοινό που δεν ταυτίζεται με την πολιτική του Μητσοτάκη.

Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να πέσει στην ανάγκη της Εθνικής Συμφωνίας, του κόμματος δηλαδή που θα εξαγγείλει ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η ανακοίνωση του εν λόγω εγχειρήματος θα γίνει στις 5 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίπλα στον Μπογδάνο θα είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος, ο Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, αλλά και στελέχη που έχουν περάσει από τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Νίκος Καραχάλιος, και στελέχη της Ν.Δ. που είναι παραγκωνισμένα τον τελευταίο καιρό και εκτιμούν ότι το κόμμα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Βεβαίως η προϋπόθεση είναι το εν λόγω κόμμα να καταφέρει να μπει στη Βουλή. Οι συντελεστές του εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι ένα ποσοστό της Ν.Δ. αναζητά νέα πολιτική στέγη δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος. Ιδεολογικά το κόμμα αυτό – σύμφωνα με όσα λέει ο ιδρυτής του – θα είναι ένας φιλελεύθερος συντηρητικός φορέας με ευρωατλαντική κατεύθυνση.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι ούτε αυτό το ενδεχόμενο θα έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον Μητσοτάκη…

Διαβάστε επίσης:

Έξι διεθνείς οργανισμοί «κατσαδιάζουν» τη Ν.Δ. – Βούκινο για την ελευθερία των ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα ετοιμότητας για την επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση κάνει… στροφή στον ρεαλισμό όσον αφορά τους εκλογικούς στόχους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Μητσοτάκη,neo, mitsotaki