Νέο άδειασμα από την Κομισιόν, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Σιλιανόφσκα

Επανέρχεται η Κομισιόν στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με το unfair της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της.

Μετά το άδειασμα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τόνισε ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι υψίστης σημασίας, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία» κάλεσε τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν

όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης,

Ο Στάνο εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, αναφέρεται ξεκάθαρα στην τελευταία έκθεση προόδου το περασμένο φθινόπωρο. Όπως είπε, στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι «οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας». Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων της. «Αυτή είναι η προσδοκία της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Συνεχίζοντας, ο Π. Στάνο τόνισε ότι από τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, όπως η κοινή δήλωση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι απόλυτα σαφές τι αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία. «Αναμένουμε και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις νεοεκλεγμένες αρχές στη Βόρεια Μακεδονία τόσο με την Πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που χαράσσει η ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Ειλικρινά, λοιπόν, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νεοεκλεγμένες Αρχές «έχουν τώρα την ευκαιρία να πείσουν όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσουν στην επιτυχημένη ενταξιακή της πορεία».

«Άδειασμα» Σιλιανόφσκα από το ΥΠΕΞ στα Σκόπια

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δηλώσεις Σιλιανόφσκα προκάλεσαν αντιδράσεις και στη Βόρεια Μακεδονία, με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της νέας προέδρου είναι «άκυρη» καθώς δε χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει ή να επαναληφθεί η διαδικασία, ή να αναλάβει χρέη προέδρου ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Γιόβαν Μιτρέφσκι.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, σε επίσημη ανακοίνωσή του «άδειασε» την Σιλιανόφσκα, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών».

Προσθέτει, δε, ότι «καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Δεν αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Με τη φράση «δεν είμαστε ακόμα εκεί» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μετά τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ονομάζοντας τη χώρα της οποίας ηγείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις, οι οποίες μάλλον προκάλεσαν αμηχανία την κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας «προσβλητικές και προκλητικές», υπογράμμισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της γείτονος χώρας και κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τα όσα έχει υπογράψει.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη στάση που είχε τηρήσει κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, επανέλαβε δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο του 2019, όπου υπογράμμιζε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, προσθέτοντας ότι ως ΝΔ «δεν έχουμε μετανιώσει» για τη στάση που είχε τηρήσει την περίοδο εκείνη.

Εντούτοις, αφού χαρακτήρισε ως «προβληματική» τη συμφωνία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από αυτή και σέβεται τα όσα έχει υπογράψει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, όπως κάνουν άλλα κόμματα, ούτε κάναμε “κωλοτούμπα”», σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία βρίσκονται «παγωμένα» εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας τη «βιασύνη» της, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Σιλιανόφσκα, να ζητούν την κύρωσή τους από την ελληνική Βουλή.

«Μήπως είναι καλύτερο, με βάση τις εξελίξεις, που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα;», διερωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Φανταστείτε να τα είχαμε κυρώσει και η άλλη πλευρά να μην έχει καν ανοίξει την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας των Πρεσπών». Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να δείχνει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη μικροπολιτική, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς δεν δικαιώνονται από τις εξελίξεις, όταν υποστήριζαν ότι η Συμφωνία είναι θετική για τη χώρα.

Βόρεια Μακεδονία: Σε vertigo η κυβέρνηση μετά τα αλυτρωτικά μηνύματα των Σκοπίων

Την ίδια ώρα, αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση η σκληρή στάση που υιοθετεί η νέα ηγεσία – πολιτική και πολιτειακή – της Βόρειας Μακεδονίας, με την (προερχόμενη από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE) νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα της χώρας και ότι προτίθεται να την αποκαλεί «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η αμηχανία της Αθήνας γίνεται έντονα εμφανής από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε δήλωση για τις προκλητικές τοποθετήσεις της Σιλιανόφσκα αρκετές ώρες αφότου αυτές έγιναν, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προκειμένου να προειδοποιήσει τα Σκόπια ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση.

Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Την Κυριακή, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε σημειώσει ότι «κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκκρεμεί η κύρωση τριών μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει… στην κατάψυξη, ανησυχώντας για πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, ιδίως, δε, από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να τα στηρίξει. Για την ώρα, η Αθήνα καθιστά σαφές στα Σκόπια ότι μη τήρηση της Συμφωνίας θα έχει συνέπειες: ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, σημείωσε ότι «αν τα Σκόπια αποστασιοποιηθούν από τη συμφωνία, θα μπει τέλος στην ενταξιακή διαδικασία στην Ευρώπη και θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι στον ίδιο δεν αρέσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε» τη Συμφωνία.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Και, μέσα σε όλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική της αντιπολίτευσης – η οποία, ως κυβέρνηση, είχε φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών – με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να κατηγορεί τη ΝΔ για «απάτη» και να αναφέρει δηκτικά ότι «με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους. Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι τεράστια. Γιατί αυτοί λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως ο χορηγός των εθνικιστών και VMRO στην άλλη πλευρά των συνόρων. Όταν φορώντας περικεφαλαίες κατέβαιναν στα συλλαλητήρια και μίλαγαν για προδοτική Συμφωνία η οποία πρέπει να καταργηθεί. Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης κάνει κωλοτούμπα και λέει ότι πρέπει η Συμφωνία να τηρηθεί κατά γράμμα. Καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να κάνει είναι αυτό το οποίο δεν έκανε εδώ και πέντε χρόνια. Να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».

Διαβάστε επίσης:

Νέο παραλήρημα Νετανιάχου: «Ή εμείς ή τα τέρατα» – Σφαγή στη Γάζα για να… «επιστρέψουμε το χαμόγελο στους πολίτες μας»

Πυρά από την Ζαχάροβα για Eurovision: «Ξεπέρασε κάθε όργιο, εκδήλωση ή τελετουργική ιεροσυλία»

ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία Πρεσπών: Φέρνει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας – «Ο Μητσοτάκης να βγάλει την περικεφαλαία από τα στελέχη του»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Κομισιόν, Εξωτερικών, Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιανόφσκα,neo, komision, exoterikon, voreias makedonias, silianofska