Νέες εξελίξεις στο Ιράν: Υπό επανεξέταση ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ

Οι διαδηλώσεις που έγιναν στο Ιράν τους προηγούμενους μήνες φαίνεται πως έχουν πρακτικά αποτελέσματα και αυτό προκύπτει από δηλώσεις που γίνονται από επίσημα χείλη.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί τόνισε με δηλώσεις του πως το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα του Ιράν επανεξετάζουν τον νόμο της χώρας για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του ίδιου περί κατάργησης της Αστυνομίας

Ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μονταζερί το βράδυ του Σαββάτου από την ιερή πόλη Κομ.

Επιφυλάξεις από τον ανταποκριτή του Independent

Παρ’ όλα αυτά ο διεθνής ανταποκριτής του Independent, Μπορζού Νταραγκαχί εκφράζει τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το αν πράγματι θα ισχύσουν οι εξαγγελίες του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν προέβη σε ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευθούν ως τέλος της αστυνομίας ηθών, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν ισοδυναμούν με αλλαγή πολιτικής», έγραψε στο Twitter ο Μπορζού Νταραγκαχί.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στα περισσότερα από 20 χρόνια που καλύπτω το Ιράν, τίποτα δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Μια δαιδαλώδης αναφορά από έναν αξιωματούχο δεύτερης βαθμίδας δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από το Majlis. Δεν έχει υπάρξει τίποτα από τον πρόεδρο».

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις

Η Αστυνομία Ηθών ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 22χρονη Μαχσά Αμινί επειδή είχε κάνει το λάθος να μην καλύψει όλα της τα μαλλιά της με μαντίλα και να φαίνονται λίγο τα χέρια της. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου πυροδότησε τις οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights από την έναρξη των κινητοποιήσεων σκοτώθηκαν συνολικά 448 διαδηλωτές.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι «περισσότεροι από 200 άνθρωποι», πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσα στους οποίους και η ηθοποιός Μιτρά Χαζάρ επειδή ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα του Ιράν.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας της μαντίλας, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Η μαντίλα και η «κουλτούρα της σεμνότητας»

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η αστυνομία ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».

Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές-, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, χθες Σάββατο, στην Τεχεράνη ο Ραϊσί φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία. «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (…) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

Η «επανάσταση των γυναικών»

Μετά το θάνατο της Αμινί και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, το βασικό μεταρρυθμιστικό κόμμα στο Ιράν κάλεσε τις Αρχές να άρουν την υποχρεωτικότητα της μαντίλας.

Η Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν, που ιδρύθηκε από στενούς συνεργάτες του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005), ανακοίνωσε ότι «ζήτησε» από τις Αρχές «να προετοιμάσουν τα νομικά εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ακύρωση της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητας της μαντίλας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, το κόμμα ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να «ανακοινώσουν επισήμως το τέλος της αστυνομίας ηθών» και να «επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Νεκροί ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός εν μέσω κινητοποιήσεων

Νότια Αφρική: Εννέα νεκροί από φονική πλημμύρα στο Γιοχάνεσμπουργκ – Υπερχείλισε ποταμός (Video)

Φρίκη στο Βέλγιο: 33χρονος σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το 5χρονο παιδί της

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέες, Ιράν, Υπό,nees, iran, ypo