Νέα Ζηλανδία: Θα γίνει η πρώτη «άκαπνη» χώρα μέχρι το 2025; Νέες απαγορεύσεις κατά του καπνίσματος

H Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ουσιαστικά απαγορεύει δια νόμου το κάπνισμα στην επόμενη γενιά.

Αυτό γίνεται απαγορεύοντας την πώληση τσιγάρων σε νέους κάτω των 14 ετών – όριο που θα αυξάνεται κάθε χρόνο – με στόχο προοδευτικά να μην μπορεί να πωλούνται τσιγάρα σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

New Zealand plans to ban young people

from ever buying cigarettes in their lifetime in one of the world's toughest crackdowns on the tobacco industry, arguing that other efforts to extinguish smoking were taking too long https://t.co/r5z6sIFVY5 1/5 pic.twitter.com/IeamuDROPu

Reuters (@Reuters) December 9, 2021

Η βοηθός υπουργός Υγείας, Αγιέσα Βεράλ δήλωσε ότι με τον νόμο που πέρασε από τη Βουλή «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, θα έχουν υγιέστερη ζωή και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς δεν θα χρειαστεί να νοσηλεύονται άτομα με ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διάφοροι καρκίνοι, καρδιακές προσβολές και ακρωτηριασμοί».

Έτσι, η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ουσιαστικά απαγορεύει δια νόμου το κάπνισμα στην επόμενη γενιά.

New Zealand to ban tobacco for people born after 2004 in move to stamp out smoking https://t.co/AW2pWCQTxJ

— The Independent (@Independent) April 16, 2021

Ο νόμος που εγκρίθηκε θα συνοδευτεί από ένα πακέτο μέτρων με στόχο να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των καπνιστών: θα μειωθεί δραστικά η περιεκτικότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού και επιπλέον καπνός και τσιγάρα θα πωλούνται μόνον από ειδικά καταστήματα και όχι από περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

The Cancer Society has urged the Government to be bold and brave and they did not disappoint. This legislation is world-leading and will save thousands of lives in our country. We hope to see a fast implementation to set a precedent for other countries to follow soon. https://t.co/RYcLfLxboN

Cancer Society of NZ (@NZCancerSo) December 13, 2022

Ο αριθμός των καταστημάτων που θα μπορούν να πωλούν τσιγάρα μειώνεται στο ένα δέκατο σε σχέση με τον σημερινό αριθμό, από 6.000 που είναι σήμερα θα περιοριστούν σε μόλις 600 σε όλη τη χώρα.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ από το 2023, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να κάνει «άκαπνη» την χώρα μέχρι το 2025.

Ωστόσο δεν απαγορεύθηκε η πώληση τσιγάρων ατμού.

Kiwis are dumping #cigarettes! In the largest decline in smoking ever recorded by the NZ Health Survey, a drop from the 2019-20 survey which had 485,000 of us smoking daily to 387,000 of us smoking now. #Smokefree #Smokefree2025 pic.twitter.com/ZTIZsEDnYI

ASH New Zealand (@ASHNZ2025) November 30, 2021

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα ο αριθμός των Νεοζηλανδών που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί στο 8%, από 9,4% που ήταν πέρυσι, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή σχετικών στατιστικών. Αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τσιγάρα ατμού, από το 6,2% στο 8,3%.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate – Κλυδωνισμοί στην ΕΕ: Ανεπαρκείς εξηγήσεις από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχολόγια της Μέτσολα

Ρωσική «βόμβα» στα Βαλκάνια: Προτείνει την ένταξη της Σερβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζηλανδία, 2025 Νέες,zilandia, 2025 nees