Νέα Δημοκρατία: Τα τρία αγκάθια στον δρόμο για τις ευρωεκλογές και ο παράγοντας Μπελέρη

Βρισκόμαστε μόλις 81 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ο καθαρός δρόμος που θα ήθελε να έχει η κυβέρνηση στον δρόμο προς την εκλογική αναμέτρηση ακόμα έχει αγκάθια.

Αγκάθια που υπάρχουν είτε γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς είτε γιατί προέκυψαν από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πρώτο αγκάθι που αφορά τους πάντες ακούει στο όνομα ακρίβεια. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργού ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, μείωσαν τις τιμές σε κάποια προϊόντα και συγκράτησαν το καλάθι της Σαρακοστής. Το ερώτημα

όμως είναι αν αυτό είναι αρκετό κι αν μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο της ακρίβειας και τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες στα νοικοκυριά ροκανίζοντας το εισόδημα τους.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών και όλοι, ακόμα και όσοι ψηφίζουν σταθερά τη Νέα Δημοκρατία, απαντούν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα πράγματα σε αυτό το θέμα και επιπροσθέτως απαντούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει και άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc, περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ στην Metron Analysis το 60%, επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το δεύτερο αγκάθι προέκυψε από την υπόθεση Ασημακοπούλου. Καταρχάς η κα Ασημακοπούλου με τις ενέργειες της έβλαψε τον εαυτό της, ευρέθη εκτός ευρωψηφοδελτίου και έτσι στέρησε και στη Νέα Δημοκρατία την ύπαρξη μιας δυνατής και με αναφορές στο δεξιό ακροατήριο υποψηφιότητας.

Έβλαψε όμως και την κυβέρνηση γιατί 80 μέρες πριν τις ευρωεκλογές η αντιπολίτευση βάζει θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου που ζητούν αποζημίωση για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν ακόμα ανακοινωθεί η απομάκρυνση της κας Ασημακοπούλου από το ευρώ ψηφοδέλτιο, χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα τόσο που να χρήζει και έρευνα από το Μέγαρο Μαξίμου, καταλαβαίνει κανείς πως η υπόθεση θα έχει ουρά και δεν πρόκειται να κλείσει σε επίπεδο αντιπολιτευτικό πριν την τελική απόφαση της δικαιοσύνης γιατί το πώς και πότε ακριβώς έγινε η όλη διαρροή. Το μόνο μέχρι στιγμής που ταιριάζει με την έρευνα της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι και οι δύο πολίτες που κάνουν αγωγή στο ελληνικό Δημόσιο αναφέρουν ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν ήταν τα στοιχεία που οι ίδιοι κατέθεσαν για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023. Άρα δεν έχουν σχέση με τις λίστες για την επιστολική ψήφο.

Το τρίτο αγκάθι ακούει στο όνομα Τέμπη. Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τους χειρισμούς γύρω από αυτό το θέμα. Έχει γίνει κατανοητό πως έγιναν λάθη στην εξεταστική επιτροπή. Και για το ύφος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των μαρτύρων και για τον χρόνο τερματισμού των εργασιών της και για το γεγονός ότι θα μπορούσαν να κληθούν και οι υπόλοιποι μάρτυρες που ζητούσε η αντιπολίτευση και έτσι να μην υπάρχει η συζήτηση και η αίσθηση πως επιχειρήθηκε συγκάλυψη στοιχείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, το 77% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, ενώ ένα μεγάλο μέρος όσων πήραν μέρος στην έρευνα απαντά ότι δεν εμπιστεύεται και τις κινήσεις της δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που πλήττει συνολικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όταν θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει την μήνυση που κατέθεσε ένας εκ των τραυματιών του τραγικού δυστυχήματος στη Βουλή κατά του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή και η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τι θα κάνει αν εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ζητήσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

Θα πει ξανά όχι και πώς θα το δικαιολογήσει και τι θα σημάνει ένα δεύτερο όχι στην συνολική εικόνα που έχει η πλειοψηφία των πολιτών περί συγκάλυψης;

Όσο αυτά τα αγκάθια παραμένουν, δυσκολεύει η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει θετική ατζέντα και καθαρό δρόμο προς την εκλογική αναμέτρηση. Πολύ περισσότερο δε όταν για αυτά τα θέματα δέχεται συνεχή και συντονισμένα πήρα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Το πώς θα κινηθεί και το ποιους άσσους θα βγάλει από το μανίκι της, αν έχει, το επόμενο διάστημα θα δώσουν και μία απάντηση στο πρόβλημα. Προς το παρόν πάντως το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται με την ολοκλήρωση και την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το όνομα του Φρέντι Μπελέρη που έχει πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αν ενταχθεί τελικά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα λειτουργήσει ως μία κίνηση Ρουά ματ προς απογοητευμένους ακραιφνείς δεξιούς ψηφοφόρους που θα ήθελαν στις εκλογές να στείλουν ηχηρό μήνυμα ψηφίζοντας κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

ΠΑΣΟΚ: Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν τον Ανδρουλάκη σε περιοδείες στην Αττική – Η διαφορά με την περιφέρεια

Γιάνης Βαρουφάκης: Οι Ευρωεκλογές, η αυτοκριτική και το λάθος του 2015

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατία, Μπελέρη,dimokratia, beleri