Ναυάγιο στην Πύλο: «Όταν ένα σκάφος είναι ακυβέρνητο, βρίσκεται σε κίνδυνο – Το Λιμενικό έπρεπε να επέμβει»

Απαντήσεις αναζητούνται στα ερωτήματα που προκύπτουν από το χρονικό της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου, καθώς την επομένη του ναυαγίου του σκάφος στο οποίο εικάζεται ότι επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι αγνοούνται.

Ερωτήματα όμως διατυπώνονται και για το ρόλο που διαδραμάτισε το Λιμενικό Σώμα και για τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ναύαρχος λιμενικού εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας Νίκος Σπανός τόνισε ότι το λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει ακόμα κι αν το προσωπικό του πλοίου

αρνήθηκε να δεχθεί βοήθεια.

«Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου, ώστε να προστατεύονται περισσότερο από τους άνδρες που είναι στο κατάστρωμα. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Βρίσκονται σε μια φυλακή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Σπανός σημείωσε ότι η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στη χώρα μας κι ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να δράσει εφόσον το πλοίο βρισκόταν σε κίνδυνο. «Βρέθηκαν νοτιοανατολικά της Πύλου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. Μπήκε στο δικό μας FIR, οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε εμάς αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, ακόμα κι αν ήταν μπουνάτσα. Είναι σε κίνδυνο γιατί είναι ένα πλοίο που δεν έχει πιστοποιητικά, είναι ακυβέρνητο και έχει πάνω ανθρώπους που είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια. Αρά πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».

Ο ναύαρχος λιμενικού εν αποστρατεία επέμεινε ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να δράσει, ακόμα κι αν το προσωπικό αρνήθηκε να δεχθεί βοήθεια. «Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δεν θα σας βοηθήσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα ακυβέρνητο σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Ακυβέρνητο σημαίνει ότι είναι σε κίνδυνο. Έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα, ώστε το σκάφος να πάει σε ένα ασφαλές αγκυροβόλι».

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος ανέφερε ότι υπήρχε ναυγοσωστικό σκάφος στο Γύθειο. «Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό. Οφείλουμε να πούμε στο ναυαγοσωστικό να τρέξει στην περιοχή. Είχαμε χρόνο να το κάνουμε αυτό. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα. Θα μπορούσε ένα τέτοιο σκάφος ή δύο τέτοια να το στηρίξουν εφόσον έχει πάρει κλίση».

Για τα αίτια του ναυαγίου σημείωσε ότι «Κάποιος από τους διακινητές έβαλε νερό από μια βάνα, μπήκε πλημμύρισε, πήρε κλίση και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βυθίστηκε λόγω του βάρους του».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία του αλιευτικού πριν την τραγωδία – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Πανελλήνιες 2023 – ΕΠΑΛ: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα σημερινά μαθήματα ειδικότητας (videos)

Ναυάγιο στην Πύλο: «Λύγισε» γιατρός στην Καλαμάτα- Ψάχνουν μέσω του κινητού του τους ανθρώπους τους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναυάγιο, Πύλο, Όταν, Λιμενικό,navagio, pylo, otan, limeniko