Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τι προβλέπει η συμφωνία τερματισμού του πολέμου

ΚΟΣΜΟΣ

 

Tερματίζεται όπως όλα δείχνουν η αιματοχυσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της. Από τα μεσάνυχτα ισχύει γενική κατάπαυση πυρός, που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ρόλο εγγυητή αλλά και μεγάλου «αφεντικού» του Καυκάσου.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε με έκτακτο διάγγελμα του αργά τη νύχτα ο μάλλον βραχνιασμένος μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις και συνομιλίες Πούτιν και προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή προσφύγων

υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, καθώς και 5ετή εγκατάσταση ρωσικού ειρηνευτικού σώματος περίπου 2.000 ανδρών, το οποίο θα εγγυάται την τήρηση της ανακωχής.

Η αποστολή του σώματος ήδη ξεκίνησε, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αερομεταφορά περί των 500 στρατιωτικών οχημάτων και των Ρώσων κυανόκρανων, οι οποίοι θα λάβουν θέση στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των αντιπαρατιθεμένων δυνάμεων.

Η παραμονή του ειρηνευτικού σώματος θα παρατείνεται αυτομάτως, εκτός και υπάρξει άλλη διευθέτηση μεταξύ των μερών.

Η αρμενική πλευρά υποχρεούται να παραδώσει μια σειρά εδαφών, διατηρώντας όμως διάδρομο επικοινωνίας με το Καραμπάχ, όπως και οι Αζέροι θα επικοινωνούν με τον δικό τους θύλακα εντός Αρμενίας, το Ναχιτσεβάν, αν και προς το παρόν παραμένουν ασαφείς και αμφισβητούνται πολλές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

 

ΚαραμπάχΑζέροιΚαύκασοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα