«Μουδιασμένες» οι Βρυξέλλες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

ΚΟΣΜΟΣ

To Bέλγιο θρηνεί τα θύματά του. Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος με τις σημαίες μεσίστιες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα κτίρια της ΕΕ. Στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα προς τιμήν των θυμάτων. Στην πλατεία Σούμαν, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πλήθος κόσμου είχε βγει έξω από τα γραφεία, ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν διαρκώς πάνω από την πόλη. Την ίδια ώρα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σάρλ Μισέλ, ο Βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή μέσα από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτορπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλους τους Ευρωπαίους επιτρόπους. Στη συνέχεια μετέβησαν στο σταθμό Μάλμπεεκ για να αποτήσουν φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, υπάρχουν σαράντα διαφορετικές εθνικότητες.

Εν τω μεταξύ, μουδιασμένη ακόμα από την τυφλή βία, η πόλη των Βρυξελλών προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της. Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δάσκαλοι συνέστησαν από χθες στους μαθητές να πάνε όλοι σήμερα στο σχολείο. Όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια. Η παρουσία του στρατού στην πόλη είναι εμφανής. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό υπάρχει στρατός στην είσοδο και γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες. Στα σχολεία στο κέντρο των Βρυξελλών, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ο φόβος είναι ακόμα εδώ, όσο κι αν οι πολίτες προσπαθούν να τον πολεμήσουν. «Νous sommes debout», (είμαστε όρθιοι), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών στα βελγικά ΜΜΕ, η θλίψη και η οργή είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

« Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!». Ο μηχανοδηγός στο μετρό κλείνει την πόρτα της καμπίνας και ξεκινά τον συρμό. Την επομένη των επιθέσεων στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, οι Βρυξελιώτες προσπαθούν να γυρίσουν στην κανονικότητα καταπολεμώντας τον φόβο τους.

Έπειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά σήμερα στις 07.00. Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μάλμπεκ, σημείο της χθεσινής επίθεσης, παραμένει κλειστό και η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία. Στην είσοδο των 11 υπόγειων σταθμών που λειτουργούν, επί 60 σταθμών συνολικά, οι τσάντες ελέγχονται συστηματικά.

Η Ντομινίκ Σαλαζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, ομολογεί ότι «φοβάται λίγο». «Κυρίως που συνοδεύει τα δύο μικρά της αδέλφια, 3 και 6 ετών, στο σχολείο».«Αλλά δεν έχουμε εναλλακτικό τρόπο για να μετακινηθούμε», λέει.

«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ακολουθώ ακόμη τη ρουτίνα μου. Μπορεί να είναι καλύτερα έτσι», λέει ο Πιερ Παρντόν, εργαζόμενος σε δημόσιο κέντρο κοινωνικής δράσης, στον δρόμο προς τη δουλειά του.

Κι αυτός ομολογεί ότι αισθάνεται κάποιον φόβο. «Είναι φυσικό. Εμαθα ότι ο γιος μιας συναδέλφου της γυναίκας μου που βρισκόταν στο μετρό πέθανε τη νύκτα. Εγώ βρισκόμουν σε απόσταση 20 λεπτών από το Μάλμπεκ. Φαίνεται ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου», προσθέτει ο 43χρονος.

Η Βαλερί, 40 ετών, γραμματέας σε οργανισμό προσχολικής εκπαίδευσης «σκέφτηκε να πάρει μία μέρα άδεια σήμερα, αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας». Θα πάρει ιδιαίτερες προφυλάξεις; «Δεν έχω τον χρόνο, πρέπει να ασχοληθώ πολύ για να βρω πώς λειτουργούν τα μέσα συγκοινωνίας, πού πάνε οι συρμοί, ποιοι σταθμοί λειτουργούν...», απαντά χαμογελώντας.

«Και επίσης, δεν θέλω να πέσω στην παράνοια. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια», λέει δείχνοντας τρεις στρατιώτες που περιπολούν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

«Κανονικά, προσέχουμε να μην καθυστερούμε. Σήμερα, είναι λίγο διαφορετικά. Είμαι εκπαιδευτικός και δεν μπορώ να εργασθώ από το σπίτι. Και δεν πρόκειται να αλλάξω τη ζωή μου διότι τρεις χαζεμένοι αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο», λέει η 27χρονη Ελέν, χωμένη στο παλτό της και κόκκινη από το κρύο.

"Υπάρχει ερημιά. Αυτό με εκπλήσσει και με στενοχωρεί λίγο», εξηγεί ο Ζαν-Κλοντ Ντεμπεκέρ, 61χρονος αστυνομικός, που δηλώνει ότι δεν φοβάται καθόλου. «Αν είναι να γίνει, θα γίνει», λέει.

Τα ποδήλατα ήταν ασυνήθιστα πολλά σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών, που δεν φημίζονται για την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων τους.

«Οι άνθρωποι δεν είναι τελείως ήρεμοι», λέει ο Βάσκο, εργαζόμενος σε πολυκατάστημα, που έφθασε στη δουλειά του με τρένο από το Ενγκιεν, τριάντα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. «Αλλά έρχονται ακόμα χαμογελαστοί, είδα ανθρώπους να κάνουν πλάκα με τα χθεσινά. Το βελγικό πνεύμα παραμένει ζωντανό».

ΒέλγιοΒρυξέλλεςτρομοκρατική επίθεσηHas video:
Keywords