Μοτοδυναμική: «Πατάει γκάζι» με Sixt και… Porsche το 2023 – «Βλέπει» διψήφια ποσοστά ανάπτυξης

Στην ανάπτυξη του τουρισμού η οποία αναμένεται να αυξήσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οχημάτων της Sixt, αλλά και των προϊόντων Yamaha που σχετίζονται με τη θάλασσα (μηχανές σκαφών αναψυχής, Jet Ski κλπ.) ποντάρει μεταξύ άλλων για το 2023 ο Όμιλος Μοτοδυναμική.

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως ανέφερε ο Διευθύνων σύμβουλος Πάρης Κυριακόπουλος, η μεγάλη αύξηση της διαθεσιμότητας καινούριων οχημάτων

στην αγορά Rent a Car και Leasing σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πιέσει τις τιμές κάτι που μπορεί να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της Sixt.

Γενικότερα όμως η διοίκηση του ομίλου δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά καθώς προβλέπει διψήφια ποσοστά ανόδου τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κέρδη εξαιτίας της παρουσίας των νέων καταστημάτων Sixt σε Αλεξανδρούπολη, Κεφαλονιά και Πάρο (μέσα στο αεροδρόμιο) η οποία διασφαλίζει ότι φέτος θα πουληθούν περισσότερα συμβόλαια από ότι πέρυσι.

Επιπλέον η εταιρεία προσβλέπει και σε νέα σημεία πώλησης Sixt σε αντίστοιχα δημοφιλείς τουριστικές περιοχές προκειμένου να αυξήσει και άλλο το μερίδιο αγοράς από τα επίπεδα του 18-19% που βρίσκεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε στην απόκτηση του 19,5% των μετοχών της θυγατρικής Lion Rental (στην οποία ανήκει η Sixt) με τίμημα 7,7 εκατ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε από ταμειακά διαθέσιμα της Μοτοδυναμικής. Το επόμενο στάδιο που εξετάζει, θα είναι η ενδεχόμενη συγχώνευση της Lion Rental με τον όμιλο της Μοτοδυναμικής κάτι που θα αποφασιστεί σύντομα.

Ανανέωση καταστημάτων Porsche

O Όμιλος αναμένεται φέτος να επενδύσει σημαντικά ποσά στην ανανέωση τόσο του Porsche Center στη Μεταμόρφωση όσο και του υποκαταστήματος που διατηρεί στο Golden Hall, ενώ απέκτησε τη διαχείριση και του τρίτου καταστήματος Porsche στη Γλυφάδα.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις Porsche αυτές συνεχίζουν να έχουν την περυσινή δυναμική (σημείωσαν 168 ταξινομήσεις) με τις παραγγελίες στο εξάμηνο να κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς σύντομα θα βγει στην αγορά το νέο Cayenne, ενώ από το 2024 αναμένεται και νέο Macan.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο με όλες τις επιμέρους δραστηριότητες (Yamaha, Porsche, Sixt) να είναι κερδοφόρες και τις επενδύσεις να ανέρχονται στα 23 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Πάρης Κυριακόπουλος ένας πολύ σημαντικός οικονομικός δείκτης που προσέχει ιδιαίτερα ο Όμιλος και ο οποίος αναδεικνύει τις θετικές προοπτικές του είναι η Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων που το 2022 έφτασε στο 36%.

Σε ότι αφορά τη Sixt ο κ .Κυριακόπουλος ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει κυρίως η ανάπτυξη του Rent a Car, δηλαδή οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και όχι το Leasing.

«Η μακροπρόθεσμη ενοικίαση είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, και δεν αποφέρει τα περιθώρια κέρδους που επιθυμούμε» είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει όμως ένας ενδιάμεσος χώρος, για υπηρεσίες ενοικίασης ενός-δύο έως δώδεκα μηνών που θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Sky Express: Οι «υψηλές πτήσεις» του 2023 εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον Τουρισμό

Παραιτήθηκε από τη Reds ο CEO Γιώργος Κωνσταντινίδης

Coffee Island: Μπαίνει στα καλλυντικά μέσω της Coffee-Eco – Επένδυση σε βιομηχανική μονάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα