Μόνοι εναντίον όλων

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Το «κάψιμο» των σεναρίων οικουμενικής κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, εν μέσω της φημολογίας και των πολλών δηλώσεων περί κυβερνητικής διεύρυνσης, βάζει τέλος στο όργιο σχετικών φημών και δηλώσεων. Το «κάψιμο» αυτό, που συνοδεύτηκε από εξαιρετικά υψηλούς τόνους προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποτελεί, εκτός των άλλων, και μια απόπειρα «οριοθέτησης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε μόνοι εναντίον όλων και, αν θέλουμε την εξουσία, ψηφίζουμε τα πάντα».

Προς

το παρόν γνωρίζουμε ότι το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης απορρίπτεται ασυζητητί από την κυβέρνηση, ενώ χθες ο πρωθυπουργός απέκλεισε και τα σενάρια περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με άλλα κόμματα. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται ότι υφίσταται θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης και «στρέφει» προς την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης τη συζήτηση περί αστάθειας.

Γνωρίζουμε ακόμη ότι από την πλευρά της Ν.Δ. δεν συζητείται οικουμενικό σενάριο, το οποίο τα άλλα δύο κόμματα (Δημοκρατική Συμπαράταξη / ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) θα έβλεπαν μόνο με συμμετοχή τεχνοκρατών εκ μέρους τους και όχι πολιτικών προσώπων.

Επομένως τα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Αντιθέτως γίνεται όλο και σαφέστερη η κυβερνητική στρατηγική: Τώρα, χωρίς ανάσα, περνάνε όλα τα βαριά του μνημονίου, ώστε να πληρωθούν εφάπαξ οι πολιτικές συνέπειες από το κόψιμο συντάξεων, τη φορολόγηση των αγροτών, το άνοιγμα επαγγελμάτων και το νέο πτωχευτικό καθεστώς των νοικοκυριών λόγω «κόκκινων» δανείων.

Εκκρεμότητα

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η είσοδος στο 2016 να γίνει με θετική προσδοκία για τη ρύθμιση του χρέους, τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Βεβαίως παραμένουν ως σοβαρότατη εκκρεμότητα τόσο η δημοσιονομική αποτελεσματικότητα όσο και το μακροπρόθεσμο κόστος από τη βαριά φορολογία και τις μειώσεις εισοδημάτων, στοιχεία τα οποία μπορεί να βαρύνουν ετεροχρονισμένα την ατμόσφαιρα. Όπως λένε πολλοί, ακόμη και η εσωκομματική δυσαρέσκεια είναι δυνατόν να εκδηλωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ένα ακόμη στοιχείο που συνυπολογίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η σφοδρή κρίση της Ν.Δ., η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική αποδυνάμωση, διάσπαση ή περιθωριοποίηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι λοιπόν προτιμότερο για την κυβέρνηση να περάσει τώρα, εν μέσω της κρίσης και της αποσύνθεσης της Ν.Δ., όλα τα σκληρά μέτρα από τη Βουλή, ώστε, αν και όταν η αντιπολίτευση αναθαρρήσει, η κυβέρνηση να βρίσκεται - αν τα καταφέρει φυσικά – στη φάση της οικονομικής και πολιτικής ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ ανοίγει πάλι – όπως πάντα στις κρίσιμες περιόδους – και το μέτωπο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στο οποίο ο πρωθυπουργός την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε, εκτός από την κυβερνητική βούληση, ένα ακόμη «βαρύ» στοιχείο: τη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά τόνισε την ανεξαρτησία της σημειώνοντας ότι αυτή θα δράσει αυτόνομα και χωρίς τις συνήθεις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που επί πολλά χρόνια λειτουργούσαν ως «πλυντήριο» συμφερόντων.

«Ύποπτοι»

Η μάχη κατά της διαφθοράς, η οποία συχνά - πυκνά κηρύττεται στις ομιλίες του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι αρχίζει με κάποιες πρώτες αψιμαχίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την εκκίνηση συστηματικών ελέγχων «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται σε λίστες οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών. Έτσι, λοιπόν, εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται και η λίστα της Ρηνανίας, η οποία πρόσφατα παραδόθηκε από τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου.

Στην εν λόγω λίστα της Ρηνανίας περιλαμβάνονται περί τους 10.500 λογαριασμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν σε λιγότερα φυσικά πρόσωπα, καθώς πολλοί από τους καταθέτες διατηρούσαν περισσότερους από έναν λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες («Πρώτο Θέμα»), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά από τα φυσικά πρόσωπα της λίστας της Ρηνανίας να έχουν παράλληλη συμμετοχή στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εμπλοκή προσώπων του χώρου της πολιτικής έχει να κάνει με το γεγονός πως οι καταθέσεις στους επίμαχους λογαριασμούς πραγματοποιήθηκαν εντός του 2006 και του 2007 και αφορούν την πρώτη χρονιά 2,9 δισ. και τη δεύτερη 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα.

Πληροφορίες κάνουν, επίσης, λόγο για νέο γύρο ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τη ροή χρήματος από τη χώρα μας προς το εξωτερικό γύρω από σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών της κυβέρνησης Σημίτη, προμήθειες και άλλα κρατικά ντιλ, ιδιαίτερα της τετραετίας 2003-2006. Μάλιστα δεν αποκλείεται πρόσωπα που έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών αλλά και νέοι πρωταγωνιστές της τότε περιόδου να βρίσκονται εντός των λιστών.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Τρύφωνας Αλεξιάδης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα, και ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, είναι το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ένα ακόμη στοιχείο αυτής της υπόθεσης που θα αξιοποιηθεί στην πορεία είναι η αποκαλυφθείσα από τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας απροθυμία της κυβέρνησης Σαμαρά να παραλάβει τη λίστα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μέτωπο αυτό θα παραμείνει επί μακρόν ανοιχτό και θα τροφοδοτεί όχι μόνο τα πρωτοσέλιδα, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς τα θέματα αυτής της ατζέντας αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςΚυβέρνησηΔιαφθοράIssue: 1893Issue date: 02-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα