Μόλις 1 στους 4 ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές της Αιγύπτου

ΚΟΣΜΟΣ

Η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ο οποίες διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα σε περίπου τις μισές επαρχίες της χώρας ανήλθε στο 26,5%.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών έχει κριθεί εκ των προτέρων και το κοινοβούλιο των 596 μελών δεν θα είναι παρά ένα σώμα που θα επικυρώνει απλώς τις αποφάσεις του

προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής κάθε διαφωνίας αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν στις κάλπες στις 14 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου, στον πρώτο γύρο της διαδικασίας που διαρκέσει ενάμιση μήνα.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Αϊμάν Αμπάς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «το ποσοστό συμμετοχής (ανήλθε σε) 26,5%», ήταν δηλαδή εξαιρετικά μειωμένο συγκρινόμενο με το 62% που είχε καταγραφεί το 2011, στις εκλογές στις οποίες είχε επικρατήσει το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων—που σήμερα είναι εκτός νόμου αφού οι αρχές στο Κάιρο θεωρούν την αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση».

Εκείνη η εκλογική διαδικασία είχε γίνει μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση που είχε αναγκάσει τον βετεράνο αυταρχικό πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και είχε σημαδευτεί από ένα πρωτόγνωρο πολιτικό πάθος, όμως στις φετινές εκλογές καταγράφεται αντιθέτως κλίμα αδιαφορίας.

Στο νέο κοινοβούλιο θα εκλεγούν 448 μέλη απευθείας και 120 με λίστα. Ο συνασπισμός «Στο όνομα της Αιγύπτου», που θεωρείται προσκείμενος στον Σίσι, εξασφαλίζει και τις 60 έδρες που κρίνονταν με λίστα σε αυτόν τον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα.

Αίγυπτοςβουλευτικές εκλογέςσυμμετοχήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα