Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Επίθεση κατά των «αριστερών του χαβιαριού» και των «φιλελεύθερων πολυτελείας» (video)

Επίθεση στην αντιπολίτευση, αλλά και σε πολίτες και πολιτικούς που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Market Pass που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι «ελπίζω, τελικά, το μέτρο αυτό να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα,

το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το “Καλάθι του Νοικοκυριού” για τους πιο ευάλωτους. Αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια δηλαδή, στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε δηκτικά ότι «επιμένω στη διπλή διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και “ψίχουλα” και “υπερβολικά”. Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά “αντίδωρα” άλλων εποχών. Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των “αριστερών του χαβιαριού”, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων “φιλελεύθερων πολυτελείας” στη χώρα μας».

Στο ίδιο μοτίβο, προσέθεσε ότι «οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική. Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή. Αυτά, λοιπόν, για να αποφεύγεται η εύκολη κριτική, αλλά και για να αναδεικνύεται η διπλή αποστολή αυτής της κυβέρνησης».

Όσον αφορά στην ατζέντα του Υπουργικού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ως προς την ψηφιακή μετάβαση, νομίζω ότι αυτά τα οποία θα ακούσουμε είναι λίγο-πολύ γνωστά, αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι όταν το καλοκαίρι του 2019 ρώτησα “πόσες είναι τελικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου”, κανείς πρακτικά δεν ήξερε να μάς απαντήσει. Τελικά βρήκαμε 500, οι οποίες υπολειτουργούσαν. Σήμερα είναι σχεδόν 1.500, παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές και βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εξοικονόμησης από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι μιλάμε πια για μια άλλη πραγματικότητα στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος, πάνω στην οποία προφανώς και θέλουμε να χτίσουμε και να διευρύνουμε τα όσα σημαντικά έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας, «ο οποίος έρχεται για όλους. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία έρχεται και κουμπώνει με σημαντικές δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Υγείας, δύο από τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε σήμερα», όπως είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αλλά και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το εύρος του κυβερνητικού μας έργου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές μας επιλογές. Λογικό είναι και μετά τη συζήτηση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού να εστιαζόμαστε περισσότερο σε αυτές, αλλά νομίζω ότι και η σημερινή μας ατζέντα αποτυπώνει το μεγάλο εύρος και τον πλούτο του κυβερνητικού μας έργου σε πολλά διαφορετικά πεδία».

Τέλος, εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι «έχουμε ψηφίσει, από τον Ιούλιο του 2019, 375 νόμους, 131 μόνο το 2022. Νομίζω ότι αποτελεί μία χρονιά ρεκόρ. Αλλά, βέβαια, η δουλειά μας συνεχίζεται. Και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023».

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη: «Υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας στις μεγάλες αστικές περιοχές» (video)

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα – Τι περιλαμβάνει

Υποκλοπές – Κύρτσος: «Κατέθεσα μήνυση εναντίον αυτών που έστησαν τους κοριούς σε βάρος μου» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα