Μητσοτάκης: «Η αναβάθμιση της Moody’s υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας»
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody’s σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη», προσθέτει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody’s σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Moody’s upgrade of Greece to Baa3 marks the final step in restoring our investment grade by all major rating agencies, highlighting Greece’s significant progress. We remain fully committed to reforms that attract investment, create jobs, and drive sustainable growth.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 15, 2025«Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ»Υπενθυμίζεται πως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε Baa3 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με θετικές προοπτικές.
«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το πιστωτικό προφίλ του ελληνικού κράτους έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Με βάση τη στάση πολιτικής της κυβέρνησης, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν καρπούς και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το υψηλό βάρος του χρέους της. Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ του δημοσίου».
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν μια ισορροπία μεταξύ του ότι ορισμένες από τις κύριες πιστωτικές προκλήσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν αργά και των θετικών προοπτικών που σχετίζονται με τη σταθερότητα των θεσμών και τη στάση πολιτικής που προαναφέρθηκε.
Τι αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης για το χρέος«Όσον αφορά τις προκλήσεις, η ολοκλήρωση των θεσμικών και οικονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη θα πάρει χρόνο. Αν και το χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε γρήγορα τα τελευταία χρόνια, θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ αυτών που αξιολογούμε. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για να εφαρμόσουν σθεναρά πολιτικές που υποστηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα».
«Επί σειρά ετών, τα ελληνικά δημόσια οικονομικά έχουν ξεπεράσει τις βασικές μας προσδοκίες, γεγονός που αυξάνει την πεποίθησή μας ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε σταθερή καθοδική πορεία», σημειώνει ο οίκος.
Οι βελτιώσεις αυτές οφείλονται τόσο στη συνεχιζόμενη συγκράτηση των δαπανών όσο και στα φορολογικά έσοδα που αυξάνονται γρήγορα λόγω των συνεχιζόμενων θεσμικών βελτιώσεων στη φορολογική συμμόρφωση και είσπραξη.
Το 2024, η Ελλάδα είχε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2 δισεκ. ευρώ μέσω των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κενού στον ΦΠΑ. Αυτό το πέτυχε εν μέρει μέσω μιας στρατηγικής ψηφιοποίησης μεγάλης κλίμακας που υποστηρίζει επίσης τη φορολογική συμμόρφωση, αναφέρει ο Moody’s.
Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης συνεχίζεται, «γεγονός που στηρίζει την προσδοκία μας ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα παραμείνει ισχυρή μεσοπρόθεσμα».
Αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων δεν γίνεται με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης (της διαφοράς μεταξύ των μισθών προ και μετά φόρων), κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας.
Στην πραγματικότητα, η φορολογική επιβάρυνση στην εργασία έχει μειωθεί κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 και οι Αρχές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα σε συγκρατημένες φορολογικές μειώσεις, όπως η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που επιτρέπουν στους πολίτες να αισθανθούν τους καρπούς των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
«Συγκράτηση δαπανών και σταθερή δημιουργία εσόδων»Όσον αφορά στο μέλλον, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να έχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και αναμένουμε ότι αυτά θα παραμείνουν στο 2 έως 2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού συγκράτησης των δαπανών και σταθερής δημιουργίας εσόδων.
Η τρέχουσα κατάσταση αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη έχει μικρότερο αντίκτυπο στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει επιτύχει ή υπερβεί τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει απόθεμα μη υλοποιημένων επενδύσεων στην άμυνα, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Συνολικά, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020 και είναι μειωμένος κατά περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα.
«Εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2024 βρισκόταν στο 156,1% του ΑΕΠ και προβλέπουμε ότι θα μειωθεί στο 148,3% και στο 140,6% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα. Η διάρθρωση του χρέους της χώρας παραμένει ευνοϊκή, με μέση διάρκεια μέχρι τη λήξη 18,8 έτη, με το σύνολο του χρέους να είναι σταθερού επιτοκίου».
Βελτίωση των τραπεζώνΗ ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος συνέχισε να βελτιώνεται και θα συγκλίνει στα επίπεδα της ΕΕ, αν και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) παραμένουν από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προήλθε από πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεις, μειώνοντας τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024 σε σύγκριση με έναν μέσο όρο περίπου 2% για τις τράπεζες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (γνωστό ως «Ηρακλής»), το οποίο αποτέλεσε βασική πηγή μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Η επέκταση του Ηρακλής (γνωστού και ως Ηρακλής III) θα προωθήσει περαιτέρω τιτλοποιήσεις, κυρίως για την Attica Bank και μικρότερα υπόλοιπα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
«Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι επειδή η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προήλθε μέσω της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού, αυτά παραμένουν στην οικονομία στα χέρια των πιστωτικών φορέων, ακόμη και αν βρίσκονται εκτός τραπεζικού τομέα. Η παραμονή αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και πηγή ενδεχόμενων υποχρεώσεων για την κυβέρνηση λόγω της κρατικής εγγύησης για τα senior notes, αν και δεν έχει ενεργοποιηθεί καμία εγγύηση τα τελευταία πέντε χρόνια», σημειώνει ο Moody’s.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνονται επίσης λόγω της ισχυρής δημιουργίας οργανικού κεφαλαίου, παρά τις πληρωμές μερίσματος το 2024-25. Επιπλέον, η ποιότητα κεφαλαίου βελτιώνεται λόγω της ισχυρής κερδοφορίας και της περαιτέρω (και επιταχυνόμενης) απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).
«Αναμένουμε ότι τα κέρδη θα παραμείνουν εύρωστα, παρά τις κάποιες πιέσεις στα περιθώρια κέρδους το 2025-26 λόγω της ανατιμολόγησης των δανείων σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Τα κέρδη θα υποστηριχθούν από την αύξηση των πιστώσεων σε μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και τον περαιτέρω εξορθολογισμό της βάσης κόστους των τραπεζών και της αποτελεσματικότητας μέσω πρωτοβουλιών ψηφιοποίησης και περισσότερων περικοπών προσωπικού».
Αν και η οικονομική ανάπτυξη ήταν κυκλικά ισχυρή λόγω της πολύ ισχυρής στήριξης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), είναι πιθανό να επιβραδυνθεί μόλις ολοκληρωθεί η απορρόφηση των πόρων αυτών, σημειώνει ο οίκος. «Τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία θα δημιουργήσουν σημαντικούς μετωπικούς ανέμους στην ανάπτυξη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής του εργατικού δυναμικού», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους και στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα – Χειρότερη η οικονομική κατάσταση για το 48% το 2024
Πιερρακάκης: Οι «καυτές πατάτες» που παίρνει στα χέρια του ο νέος τσάρος της Οικονομίας
Στοιχεία σοκ: Παρά τις ελλείψεις εργαζομένων οι απολύσεις ξεπερνούν τις προσλήψεις στην αγορά εργασίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Είμαι νευρολόγος – Κάνω αυτά τα 3 πράγματα κάθε μέρα για να διατηρώ το μυαλό μου κοφτερό» – Πώς μειώνει τις πιθανότητες άνοιας
- Οι εξελίξεις στην υπόθεση Καλογήρου
- Πώς να χάσεις 10 κιλά λίπους έως το καλοκαίρι
- Συντάξεις Απριλίου: Πληρώνονται νωρίτερα οι δικαιούχοι, αναλυτικά οι ημερομηνίες
- Σέρνεται ο Μητσοτάκης, αχνοφαίνεται ένα νέο 2012…
- Θάνατος 21χρονου στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Η συγκινητική ανάρτηση της οικογένειας
- Το δροσερό βότανο που προλαμβάνει τον καρκίνο, τονώνει τη διάθεση και ανακουφίζει τον πόνο
- «Σοκαρίστηκα, όταν φωνάζεις σε συναυλιακούς χώρους και δίκιο να έχεις, το χάνεις» - Ο Λεωνίδας Καβάκος στο protothema.gr για το γιουχάρισμα στον Τζέι Ντι Βανς
- Αδιανόητο βίντεο με συμμορία να χτυπά ανελέητα 12χρονο αγόρι – Όλα ξεκίνησαν για τα μάτια μιας κοπέλας
- «Σκίζουν» τα μπλοκάκια και γίνονται μισθωτοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Λεφτά υπάρχουν» μόνο για τον αναθεωρητισμό;
- Φεστιβάλ Επιδαύρου 2025
- Φίμωτρο στην Τέχνη: Από τον Τσαρχούχη και τον Σαββόπουλο ως τον Μεγάλο Ανατολικό – προσωπικές μαρτυρίες στο pontiki.gr
- Ο δρόμος για τη χειραφέτηση των γυναικών είναι στρωμένος με άντρες / 2
- Δυο δρόμοι για την… κυβέρνηση: Το στοίχημα του ανασχηματισμού και ο… Γολγοθάς της προανακριτικής
- Η ώρα του απολογισμού
- Σαλιγκαράκια σφολιάτας με κακάο, στη φριτέζα αέρος (νηστίσιμα)
- Όλοι έχουμε δικαίωμα στη λήθη…
- Αυτοκίνητα: Οι κυριότεροι ιστορικοί σταθμοί στην παθητική και την ενεργητική ασφάλεια από το 1924 ώς σήμερα
- Πέντε αστέρια (*****)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μητσοτάκης: «Η αναβάθμιση της Moody’s υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας»
- Η επόμενη μέρα του ανασχηματισμού: Ο χρόνος που πιέζει, τα στοιχήματα, οι προτεραιότητες, και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ
- Χανιά: Σήμερα η επιχείρηση ανάσυρσης του 21χρονου Γιόχαν – Το συγκινητικό «αντίο» και το «ευχαριστώ» της οικογένειάς του
- Αρτηριακή πίεση: Πώς να τη μετρήσετε σωστά σε 9 βήματα – Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε
- Η Coffee Island Εξασφαλίζει την Πιστοποίηση ETHOS GOLD για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και Βιωσιμότητα
- Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Στις 12 η κηδεία – Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας η εξόδιος ακολουθία
- Έρευνα: Οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους και στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα – Χειρότερη η οικονομική κατάσταση για το 48% το 2024
- Καφές: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ
- Στις 11 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
- Μεξικό: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Οαχάκα – Αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γκουίνεθ Πάλτροου: Η πανάκριβη γκαρνταρόμπα της
- Τρία λαμπερά events με Michelin-starred chefs έρχονται προσεχώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Δύο αστυνομικοί στο νοσοκομείο με εγκαύματα
- Η χειρονομία του Ναν με τα μεσαία δάχτυλα
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε θα φτάσει στην Καλαμαριά -Ποια είναι η επόμενη επέκταση;
- Αμαλιάδα: Τι δείχνει το πόρισμα για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
- Αναζήτηση πορείας σε έναν κόσμο που αναδιατάσσεται – Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
- Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα οι Σέρβοι για το σιδηροδρομικό έγκλημα
- Το λάθος που κάνεις κάθε πρωί και σε κάνει να παίρνεις βάρος