Μητσοτάκης από βόρεια Εύβοια: Δεν κάνουμε φιέστα επικοινωνίας, στόχος η φυσική καταστροφή να γίνει ευκαιρία αναγέννησης

Με τη φράση «ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν» ο πρωθυπουργός επιχείρησε να νοηματοδοτήσει την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχές της βόρειας Έυβοιας.

Νέος οδικός άξονας Χαλκίδας-Στροφιλιάς

Κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία, που διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, ο

Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός παρουσίασε, ως εμβληματικό έργο -μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής- το νέο οδικό άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά.

«Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια», σημείωσε.

«Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια. Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.

«Η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε»

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα εσείς, οι τοπικοί φορείς, οι άνθρωποι που ζείτε στη βόρεια Εύβοια, να ξαναχτίσετε τον τόπο σας σε καλύτερα θεμέλια». «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν τραυματικός για όλους, πρώτα και πάνω από όλα για εσάς, διότι βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή.

Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για εμάς. Και νομίζω ότι όσο συνομιλούσαμε γνωρίζετε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πυρκαγιά. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ ειλικρινής, το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και εδώ, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε», προσθέσε.

Όπως εξήγησε, «το σχέδιο για το οποίο μιλάμε σήμερα έχει ολιστικό χαρακτήρα και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε με τον Σταύρο (σ.σ. Μπένο) αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Είναι αυτά για τα οποία σας μίλησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις.

Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Δύο άνθρωποι νομίζω αξίζουν σήμερα πραγματικά να τους αποδώσουμε τα εύσημα πέρα και πάνω από τη συνολική δουλειά η οποία γίνεται από όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά. Έγινε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του δάσους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους τοπικούς, αυτούς οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν».

Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε τρεις μείζονες θεσμικές παρεμβάσεις:

● Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών.

● Η δεύτερη ήταν ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης

● Και η τρίτη ήταν οι προληπτικοί καθαρισμοί, ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά.

Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές. Έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους, έχουμε τη διάθεση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση να το υλοποιήσουμε, αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορείτε να καταθέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας». «Θα είμαστε ξανά εδώ, πολλά κυβερνητικά στελέχη εξάλλου έχουν κάνει την Εύβοια περίπου δεύτερο σπίτι τους, και εγώ δεσμεύομαι ότι θα επιτηρώ με πολύ μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Μπένος: «Όλα τα έργα θα είναι εγγυημένα»

Από την πλευρά του, ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε ότι από σήμερα λειτουργεί η πλατφόρμα της διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της βόρειας Εύβοιας με τίτλο «Ευβοια Μετά» στην οποία προσκαλούνται όλοι οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι επιστημονικές οργανώσεις και η Κοινωνία των Πολιτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους, τις οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιήσουν οι μελετητές για να εξειδικεύσουν την προτεινόμενη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας.

«Στη δημόσια ζωή μου έχω κάνει 300 μελέτες, κ. Πρωθυπουργέ, δεν μου έχει μείνει ούτε μία στο ράφι, γιατί πάντα δούλευα με αυτό τον τρόπο. Δεν ξεκινούσα μελέτη αν δεν είχε αυτές τις προϋποθέσεις. Στο τέλος ή όχι, όλα τα έργα που θα έχει να ξέρετε θα είναι εγγυημένα», επισήμανε ο κ. Μπένος.

«Βεβαίως, το λέω και για τους τοπικούς φορείς, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση και για εκείνους από το τελικό πρόγραμμα που θα εγκριθεί προς το τέλος του χρόνου, θα είναι ένα έργο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει στο διηνεκές γιατί θα είναι στην αγκαλιά των αδιατάρακτων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πρόσθεσε δε ότι «από τα μέλη της Επιτροπής δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ αμοιβή κανένας, όλοι είναι εθελοντές».

Διαβάστε επίσης

Μετρό: Το απόλυτο χάος – Κλειστοί όλοι οι σταθμοί μετά από τηλεφώνημα για βόμβες σε Σύνταγμα-Μοναστηράκι

GNTM 4: Η αντίστροφη μέτρηση για τον νικητή αρχίζει (Video)

Οι θρυλικοί «Απαράδεκτοι» κάνουν comeback με ρεβεγιόν στο Mega

Keywords
Τυχαία Θέματα