Μητσοτάκης: Έρευνες για φυσικό αέριο σε έξι περιοχές – Τέλος του 2023 θα ξέρουμε τα αποθέματα

Επιταχύνονται δραματικά οι έρευνες για αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ενώπιον και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σε σύσκεψη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, παρουσία και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, τα ερευνητικά σχέδια για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

στην Ελλάδα αναβαθμίζονται σε έργα εθνικής σημασίας, θέτοντας, μάλιστα, ως στόχο το ξεκαθάρισμα της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα ως το τέλος του 2023.

«Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όπως έκανε και η Αίγυπτος, που εφήρμοσε fast track διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

O K. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μία εναλλακτική διαδρομή, για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και μία εναλλακτική διαδρομή που επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «θα πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές. Μέσω LNG. Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα και πρέπει να αποφασίσουμε και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης εάν η Ελλάδα, σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο, θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα είναι και μία χώρα παραγωγός».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα σημεία ενδιαφέροντας αφορούν σε έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη. Παράλληλα, ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι το υπουργείο προχωρεί σε τρεις κινήσεις ώστε να επιταχυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου:

• Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών,

• Το ΥΠΕΝ θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών και

• Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Δείτε όλη την παρουσίαση:

ParousiasiΛήψη

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στόχος η πολιτική αλλαγή – Σε κάλπη το Σάββατο η έγκριση των προτάσεων Τσίπρα

Οικονόμου για ακρίβεια: «Χαώδης η κατάσταση, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»

ΣΥΡΙΖΑ για Γαλλικές εκλογές: Στο β΄ γύρο να ηττηθούν Λεπέν και νεοφιλελευθερισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα