Μητσοτάκης – Μερτς: Η «σούμα» μιας δύσκολης συνάντησης

Με αβρότητες και αμοιβαίο χειροκρότημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Φρίντριχ Μερτς ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βραβεύτηκε από γερμανικό φορέα για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατ’ ιδία συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες μερικές ώρες νωρίτερα στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Εκεί Μητσοτάκης και Μερτς μπορεί να συμφώνησαν σε ένα γενικότερο πλαίσιο – π.χ. για το ζήτημα της Ουκρανίας – ωστόσο, σε τουλάχιστον τρία μείζονα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς (και όχι μόνο) σχέσεις των δύο χωρών, οι διαφορές Αθήνας και Βερολίνου, όχι μόνο είναι μεγάλες, αλλά έγιναν και απολύτως σαφείς, τόσο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη – Μερτς όσο και στη συνέχεια, μέσω πληροφοριών από τα δύο στρατόπεδα.

Αρχής γενομένης από το μεταναστευτικό, ο Γερμανός καγκελάριος κατέστησε απολύτως σαφές ότι το Βερολίνο θέλει να υπάρξουν επιστροφές προσφύγων που είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα και σήμερα ζουν στη Γερμανία (ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου στις 40.000), λέγοντας ότι «γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι θεωρούμε πως οι αριθμοί είναι υψηλοί. Θα επιδιώξουμε κοινή λύση», με τον Έλληνα πρωθυπουργό, από την πλευρά του να εστιάζει στο ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν, βέβαια ότι πλέον, με τις αλλαγές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση στο σύστημα απόδοσης ασύλου δεν υπάρχει ζήτημα δευτερογενών ροών προς τη Γερμανία. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου για επιστροφές στην Ελλάδα προσφύγων που ζουν στη Γερμανία, αλλά και η πίεση που δέχεται από τα δεξιά της (διάβαζε AfD) η νέα κυβέρνηση της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψουν το ζήτημα αυτό να επιλυθεί χωρίς – έστω και εσωτερικές – εντάσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Φρίντριχ Μερτς δεν θα πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στον Κυριάκο Μητσοτάκης όταν επί της ουσίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου για την κοινή άμυνα της ΕΕ, λέγοντας ότι τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, όπως ήταν η πανδημία του SARS-CoV-2, και ότι η ανάγκη για εξοπλισμούς από τις χώρες της Ευρώπης αποτελεί μια «κανονικότητα».

Το Βερολίνο παραδοσιακά απορρίπτει την έκδοση κοινού χρέους (με μοναδική εξαίρεση τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και η νέα γερμανική κυβέρνηση (η οποία, μάλιστα, έχει εκλεγεί με στόχο να βάλει και μια τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας) δεν φαίνεται να σκοπεύει να διαφοροποιηθεί. Αντιθέτως, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις Μερτς, η «γραμμή» παραμένει σκληρή και… ακλόνητη.

Τέλος, με αφορμή το ζήτημα της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, πώληση που η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας είχε «παγώσει» με αφορμή τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και που η νυν ηγεσία του Βερολίνου φέρεται έτοιμη να επανεκκινήσει, κατέστη σαφές ότι Αθήνα και Βερολίνο έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ρόλο της Άγκυρας, τόσο όσον αφορά στην επανεξοπλισμό της Ευρώπης όσο και σχετικά με την αμυντική αρχιτεκτονική της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού πρώτα είπε ότι δεν θα υποδείξει στη Γερμανία την πολιτική εξαγωγών οπλικών συστημάτων, εντούτοις επισήμανε ότι «τέτοιου είδους πωλήσεις αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι «οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή –γιατί όχι;– να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, ωστόσο, είναι προφανές ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να «παγώσει» ένα επικερδές πρόγραμμα πώλησης στρατιωτικού υλικού σε τρίτη χώρα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Γερμανία θέλει να μπει ενεργά στο παιχνίδι και των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Για τις αντιφάσεις των πορισμάτων φταίει το «μπάζωμα» – Ρίχνει το βάρος στο κυρίως «έγκλημα» και τις ευθύνες Καραμανλή

Πόρισμα Καρώνη: Έκθεση ιδεών με πιθανότητες και… απιθανότητες – Οργή από συγγενείς, έκπληκτοι οι ειδικοί, κριτική από αντιπολίτευση

Φοιτητικές εκλογές: Σχέδιο νοθείας της ΔΑΠ καταγγέλλει η ΠΚΣ

Keywords