Μήνυμα Ζάεφ στη Σόφια: Δεν διαπραγματευόμαστε γλώσσα και ταυτότητα

Τις «κόκκινες γραμμές» των Σκοπίων έναντι των απαιτήσεων της Σόφιας ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπράγματεύσεις με τη ΕΕ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεδομένων των πρωτοβουλιών για την επίλυση της διαμάχης των δύο χωρών που έχει αναλάβει η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στη Βουλγαρία και να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό ομόλογό του, Στέφαν Γιάνεφ, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο,

ο Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση με τη γείτονα χώρα, η οποία δεν θα καταπατά και θα προσβάλλει, όπως είπε, «τη “μακεδονική” μας γλώσσα και τη “μακεδονική” μας ταυτότητα», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, εφόσον η Βουλγαρία επιμείνει στη σκληρή της θέση.

«Αυτό πρέπει να είναι σαφές» τόνισε και κάλεσε τη Βουλγαρία να αποδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί λύση, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε από τη Βουλγαρία, η οποία ζητάει να αναγνωριστεί ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η εθνική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βουλγαρικές ρίζες.

Επίσης, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει προς Σκόπια και Σόφια, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών. «Αυτό συμβαδίζει με την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί πραγματικά να είναι μια λύση» δήλωσε, ζητώντας από ΕΕ και κυρίως από Βουλγαρία, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενόψει και της προγραμματισμένης διακυβερνητικής συνάντησης στις 23 Ιουνίου.

Ειδήσεις σήμερα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ: Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών, το παραδέχονται κι αυτοί που μας κατηγορούσαν (Photos)

Κομισιόν: Η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας «περνά» από Βουλγαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα