Μήνυμα Τσίπρα ότι δεν ζητά πρόωρες αλλά «είναι καλοδεχούμενες αν έρθουν»

«Καλοδεχούμενες» χαρακτήρισε τυχόν πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Χαλκίδα, δεύτερο σταθμό του νέου κύκλου

εξορμήσεων (μετά την άρση του λοκντάουν).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε κατά αυτό τον τρόπο ότι δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές όπως διακινείται από το αντίπαλο πολιτικό «στρατόπεδο» εν τούτοις άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να τις ζητήσει επιμένοντας στην στάση που έχει τηρήσει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή θεωρεί μικροπολιτική και «πολιτική κερδοσκοπία» πάνω στα θύματα το αίτημα για κάλπες αυτή τη στιγμή, επομένως κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε «αν αυτό το επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, καταρχάς θα είναι καλοδεχούμενο διότι θα τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα μ’ αυτή τη λαίλαπα». Εκτίμησε ωστόσο «ότι δεν θα το επιλέξει, διότι θα ήταν μια ύβρις στην περίοδο της πανδημίας να κάνει εκλογές».

Το σήμα που έστειλε είναι ότι στις σημερινές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων ώστε να μην προχωρήσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης: «Θα δώσουμε τη μάχη μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο και θα δεσμευτούμε ταυτόχρονα ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, μια προοδευτική κυβέρνηση θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή ρότα» ενώ πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές αντιστάσεις «θα φέρουν και την πολιτική αλλαγή» και μάλιστα «πολύ πιο γρήγορα από το καθορισμένο θεσμικά πλαίσιο που είναι το τέλος της τετραετίας».

Η κυβέρνηση θα κριθεί στην οικονομία

Στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε τις θέσεις για τη διαχείριση της πανδημίας επιμερίζοντας ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των καθυστερήσεων στις προμήθειες των εμβολίων όσο και για αυτό περί την άρση της πατέντας, όσο και στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας την κριτική για ιδεοληπτικές εμμονές με αποτέλεσμα την μη ενίσχυση του ΕΣΥ, την άρνηση για υγειονομικά μέτρα προστασίας σε εστίες διάδοσης κλπ.

Κριτική άσκησε και για το άνοιγμα του τουρισμού, και κυρίως για το ότι η κυβέρνηση «άργησε απελπιστικά» να εμβολιάσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό και κατ’ επέκταση τους κατοίκους των νησιών, ενώ κάλεσε για ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα -μάλιστα ζήτησε η κυβέρνηση να «υλοποιήσει ορθά το λεγόμενο πιστοποιητικό, το οποίο υπογράμμισε δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό αλλά και τα αρνητικά τεστ- και οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του τουρισμού.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από την διαχείριση και τις επιλογές της στην πανδημία «διότι εκεί έχει μια μεγάλη δικαιολογία», το ότι πρόκειται για ένα «φαινόμενο το οποίο απασχολεί όλο τον πλανήτη», αλλά «θα κριθεί τις βασικές στρατηγικές και τις πολιτικές του επιλογές στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης –προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αν σκοπεύει να διαχειριστεί τους πόρους του Ταμείου με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους κατά τα δείγματα γραφής μέχρι σήμερα, θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι- αλλά και στα εθνικά θέματα με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας την πρόταση η τελωνειακή ένωση να συνδεθεί με την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την προ εικοσιτετραώρων μεταγραφή του πρώην βουλευτή Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τον όρο «μεταγραφή» και μίλησε για «συστράτευση», χαρακτηρίζοντας το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «έντιμο πολιτικό». «Εδώ δημιουργείται μια προοπτική αγώνα και αντίστασης σε μια πολιτική η οποία κάνει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας χειρότερη» σημείωσε και σ’ αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να τοποθετηθούν όλοι», και «κόμματα και πολίτες και πολιτικοί», ιδίως «όσοι έχουν μια παρακαταθήκη αγώνων στον δημοκρατικό χώρο, στη Δημοκρατική Παράταξη».

«Προσχηματική διαφωνία» κυβέρνησης-ΣΕΒ για το «νομοσχέδιο-έκτρωμα»

Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Χαλκίδα είχε αιχμή το εργασιακό, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Συζήτησε με καταστηματάρχες, εργαζόμενους και πολίτες ενώ είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά την οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «νόμο έκτρωμα» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο επανέλαβε ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ και με το οποίο όπως τόνισε «καταργούν τις συλλογικές και θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις, καταργούν το 8ωρο, μειώνουν τους μισθούς και απαξιώνουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζοντας ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας».

Ανέφερε ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν περάσει και υλοποιηθεί. Επίσης, έκανε λόγο για «προσχηματική διαφωνία» του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας: «Τώρα διαβάζω ότι ο ΣΕΒ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη για να το παίξουν ότι διαφωνούν» τόνισε.

Και διεμήνυσε ότι «όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα».

Ειδήσεις σήμερα

Αστυνομία στα ΑΕΙ: Βγήκε η προκήρυξη για τις προσλήψεις, παρά τις αντιδράσεις

Ελληνοτουρκικά: Αυτά είναι τα 25 θέματα της «θετικής ατζέντας» που συμφώνησαν Δένδιας-Τσαβούσογλου

Προαναγγελία Γεωργιάδη για άνοιγμα κέντρων διασκέδασης εντός του μήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα