Μίχαλος: Ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές επεσήμανε σε ομιλία του ο πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στο συνέδριο με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα που διοργανώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως

τόνισε ο κ. Μίχαλος ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές. «Ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας. Ήρθε η ώρα, ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία να λάβουν αποφάσεις, πάντα κάτω από το σκεπτικό ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει απτά αποτελέσματα από την διαπραγμάτευση και κυρίως να την δει να τελειώνει με θετικό πρόσημο για τον ίδιο και την χώρα.

Ο ρεαλισμός υπαγορεύει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, που και τους εταίρους θα ικανοποιεί και την χώρα θα καταφέρει να βάλει εκ νέου σε μια νέα πορεία, που θα ενδυναμώσει την υγιή επιχειρηματικότητα, και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα. Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο ευρώ. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η συμφωνία με τους εταίρους μας για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με δεδομένο ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, η επιλογή των άφθονων και φθηνών δανεικών για το κράτος δεν υπάρχει πια.

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Κορκίδης ανέλυσε τις θέσεις του ΕΒΕΑ για το μέλλον στις οποίες , μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος, η διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες, απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, ένα τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, η στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος περιλαμβάνεται η επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο, ότι αν δεν τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα δεν έχει νόημα να μιλάμε για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, «στην κόψη του ξυραφιού η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει εξαντλήσει τα δημόσια ταμεία ενώ οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε συνθήκες αβεβαιότητας και μηδενικής ρευστότητας».

Εκτίμησε δε ότι «χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί η άμεση συμφωνία με τους θεσμούς».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βογιατζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρινόπουλος ΑΕ και βασικός ομιλητής στο συνέδριο, αφού υπογράμμισε ότι η αγορά στα χρόνια της κρίσης κέρδισε το στοίχημα της επιβίωσης καλείται σήμερα να κερδίσει και το στοίχημα της ανάπτυξης και για το σκοπό αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση ένα σταθερό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον, ένα ταχύτερο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη τεχνολογία, μεγαλύτερη ευελιξία από το δημόσιο, καθώς και περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης.

Τόνισε τέλος ότι η αγορά είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και για το σκοπό αυτό κύρια πρόθεσή της είναι να επενδύσει σε στρατηγικές συνεργιών ενώ αναφερόμενος στην Μαρινόπουλος ΑΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης με 13.000 εργαζόμενους και 1023 σημεία πώλησης, υπογράμμισε την πρόθεση της εταιρείας να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα.

ΝαυτεμπορικήΚ. ΜίχαλοςσυμφωνίαθεσμοίHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα