Μια… τρελή ιστορία: Πώς ένα κινεζικό βάζο που κοστολογήθηκε 2.000 ευρώ πουλήθηκε 8 εκατ. ευρώ (photos/video)

Είναι μια ιστορία που προκάλεσε σοκ στους ανθρώπους ενός οίκου δημοπρασιών στη Γαλλία και είχε ως συνέπεια να χάσει τη δουλειά του ένα έμπειρος στέλεχος της εταιρίας.

Επί 41 χρόνια, που κρατάει το σφυρί στον οίκο δημοπρασιών, ο Ζαν Πιερ Οσενάτ δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. «Είναι τρελή ιστορία. Εντελώς απίστευτη», λέει.

Ο οίκος δημοπρασιών βρίσκεται στο Φοντενεμπλό κι εκεί προγραμματίστηκε να δημοπρατηθούν αντικείμενα από μία κατοικία που βρίσκεται στη

Βρετάνη. Μεταξύ των αντικειμένων ένα κινεζικό βάζο, που χαρακτηρίστηκε διακοσμητικό κομμάτι και κοστολογήθηκε 2.000 ευρώ. Όμως τελικά πουλήθηκε σχεδόν 4.000 φορές ακριβότερα, κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο ειδικός έκανε ένα λάθος. Ένα άτομο απέναντι σε 300 ενδιαφερόμενους για την κινεζική τέχνη δεν μπορεί να έχει δίκιο. Εργαζόταν για μας. Αλλά δεν εργάζεται πλέον. Τελικά ήταν ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Ζαν Πιερ Οσενάτ.

Η απίθανη ιστορία άρχισε πριν από μερικούς μήνες, όταν μία Γαλλίδα που ζει στο εξωτερικό αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί τα έπιπλα και διάφορα αντικείμενα από το σπίτι της μητέρας της, όταν απεβίωσε. Η Γαλλίδα εμπιστεύτηκε τον Ζαν Πιερ Οσενάτ για να οργανώσει τη δημοπρασία. Μεταξύ των αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν ήταν το βάζο που ανήκε στη γιαγιά της Γαλλίδας. Το βάζο πακεταρίστηκε προσεκτικά και βγήκε στο σφυρί μεταξύ άλλων «αντικειμένων» – συνολικά ήταν 200 κομμάτια και κανένα δεν είχε κοστολογηθεί πάνω από 8.000 ευρώ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Osenat (@_osenat)

Το περασμένο Σάββατο (9/10), το βάζο εκτέθηκε στον οίκο δημοπρασιών για να το δουν οι ενδιαφερόμενοι. Στον κατάλογο αναφερόταν ως ένα «μεγάλο βάζο από πορσελάνη, με μπλε και λευκό στυλ, με σφαιρικό σώμα και μακρύ κυλινδρικό λαιμό και διακόσμηση με εννέα δράκους και σύννεφα». Το βάζο βρίσκεται «σε καλή κατάσταση», σύμφωνα με τον κατάλογο. Η τιμή του εκτιμάτο μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ, με βάση την άποψη του ειδικού του οίκου δημοπρασιών, ότι ήταν ένα διακοσμητικό κομμάτι του 20ού αιώνα και όχι ένα σπάνιο αντικείμενο τέχνης.

Ο Οσενάτ λέει πως άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ο κατάλογος της δημοπρασίας κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αμέσως ενδιαφέρθηκαν 300-400 άτομα και μάλιστα 15 μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη δημοπρασία.

«Ήρθαν με μεγεθυντικούς φακούς για να το εξετάσουν. Προφανώς κάτι είχαν δει. Υπήρχαν τόσες εγγραφές για συμμετοχή στη δημοπρασία που αναγκαστήκαμε να τις σταματήσουμε. Καταλάβαμε πως κάτι συνέβαινε», δήλωσε ο Οσενάτ.

Στην αρχή το προσωπικό του οίκου δημοπρασιών έβγαλε το συμπέρασμα ότι η κοινότητα των γαλλο-κινέζων έχει μεγάλο πάθος για τέτοια αντικείμενα.

Αλλά λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος, ο οίκος δημοπρασιών αποφάσισε να μη δεχτεί προσφορές μέσω διαδικτύου και να περιορίσει στους 30 τους υποψήφιους αγοραστές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Osenat (@_osenat)

Όταν άρχισε η δημοπρασία, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο- 100.000 ευρώ, 200.000 ευρώ, 500.000 ευρώ- οι προσφορές ανέβαιναν, μέχρι που κάποιος φώναξε «δύο εκατομμύρια». Πολύ γρήγορα υπήρξε αντιπροσφορά για 5 εκατομμύρια και έμειναν 10 ενδιαφερόμενοι που συνέχισαν να ανεβάζουν τις προσφορές. Όταν έφτασαν στα 7 εκατομμύρια έμειναν δύο άτομα που χτυπούσαν την τιμή του βάζο. Όταν χτύπησε το σφυρί, η τελική προσφορά ήταν 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο ανώνυμος Κινέζος που απέκτησε το βάζο θα πληρώσει μαζί με τους φόρους 9,12 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τη Γαλλίδα που έβγαλε στο σφυρί το πολύτιμο βάζο εξακολουθεί να μην πιστεύει αυτό που συνέβη. «Το βάζο ανήκε στην οικογένειά της επί γενιές. Το χρησιμοποιούσαν για να τοποθετούν λουλούδια. Έζησε μαζί με αυτό 30 χρόνια και ποτέ δεν φαντάστηκε πόση αξία είχε. Είναι αναστατωμένη. Αν το πουλούσαμε 150.000 ευρώ θα ήταν κάτι, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό με τιμή πώλησης στα 7,7 εκατομμύρια. Είναι τρομαγμένη», είπε ο Οσενάτ αναφερόμενος στη Γαλλίδα που είχε το πολύτιμο βάζο και δεν ήξερε την αξία του.

Πάντως, ο ειδικός που έκανε την αρχική εκτίμηση για την αξία του βάζου επιμένει ότι δεν έκανε λάθος. Μάλιστα ο Σεντρίκ Λαμπόρντ, διευθυντής του τμήματος ασιατικής τέχνης στον οίκο δημοπρασιών εξακολουθεί να μην είναι απόλυτα σίγουρος ότι ο άνθρωπος αυτός έκανε λανθασμένη αρχική εκτίμηση. «Η κοστολόγηση έγινε με βάση την άποψη του ειδικού. Στην Κίνα, η αντιγραφή ενός αντικειμένου, όπως ένα βάζο του 18ου αιώνα, είναι επίσης τέχνη. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχω απάντηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκπλήξεις σε δημοπρασίες με ασιατικά αντικείμενα», δήλωσε ο Σεντρίκ Λαμπόρντ.

«Ο ειδικός νόμιζε ότι ήταν αντίγραφο του 20ου αιώνα, ένα διακοσμητικό κομμάτι, άρα δεν άλλαξε την εκτίμηση για την αξία του. Στο τέλος η αγορά αποφάσισε ότι ήταν του 18ου αιώνα. Εμπιστεύομαι την αγορά. Ένας ειδικός λέει ότι η πραγματική τιμή είναι αυτή που αποφασίζουν οι αγοραστές», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Πιερ Οσενάτ.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Δίνει και συμβουλές για τον δύσκολο χειμώνα – «Στην ανάγκη βάλτε ένα δεύτερο πουλόβερ» (Photos)

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν την Τετάρτη στην Αστάνα

Βαρύ πένθος για τον Σον Πεν – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, Eileen Ryan (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μια…, Πώς, 2 000,mia…, pos, 2 000