Μη κρατικά ΑΕΙ: Με… μισή ΕΒΕ η εγγραφή στα ιδρύματα, για «ελάχιστο κριτήριο» μιλά ο Πιερρακάκης

Την ώρα που το ογκωδέστατο φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς «ράγισε» το αφήγημά της περί «μειοψηφιών» που αντιδρούν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται στα ιδρύματα αυτά.

Το

νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι «δικαίωμα έγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων των Ν.Π.Π.Ε. έχουν:

· οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8,

· οι κάτοχοι ισότιμων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) αναγνωρισμένων Ξένων σχολείων της ημεδαπής (επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων),

· οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων Δ.Ε. που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δ.Ε. ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

Εξήγησε, δε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει αυτό το κατώτατο όριο διότι «έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από εκπαιδευτικούς, αλλά και από την αντιπολίτευση, αυτό το ελάχιστο κριτήριο είναι… πολύ ελάχιστο: για παράδειγμα, με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 στα τέσσερα πεδία, η ειδική ΕΒΕ για τη δυνατότητα εγγραφής σε σχολές μη κρατικού ΑΕΙ διαμορφώνεται γύρω από το 9 συν/πλην 10%. Όπερ σημαίνει ότι για σχολές-«φιλέτα» των δημοσίων ΑΕΙ που συνήθως απαιτούν πολύ υψηλές επιδόσεις από τους υποψηφίους (Νομικές, Ιατρικές, Πληροφορικής, Οικονομικές, κ.λπ.) η πρόσβαση στα μη κρατικά ΑΕΙ θα γίνεται με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η ειδική ΕΒΕ αφορά γενικά στο Πεδίο και όχι την ΕΒΕ που θέτει η κάθε σχολή ξεχωριστά.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση μέσω ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια και η Ελλάδα έχει συρθεί με νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων χωρίς ισχυρούς κανόνες» και υποστήριξε ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα συστήνονται με μια σειρά εξαντλητικά κριτήρια. Είναι ένας νόμος που προωθεί μόνο στρατηγικές και όχι ευκαιριακές παρουσίες στη χώρα μας. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί και αυτό προκύπτει από τα κριτήρια που βάλαμε».

Πάντως, σε ερωτήσεις που τίθενται μετ’ επιτάσεως σε κυβερνητικά στελέχη για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση στην Ελλάδα παραρτημάτων από μεγάλα και γνωστά ιδρύματα του εξωτερικού, οι απαντήσεις παραμένουν… ασαφείς, καθώς ελάχιστα από τα λεγόμενα «Ivy League» αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες ως τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για Τέμπη: Την ερχόμενη Τρίτη η κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Μαρία Σπυράκη: Η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία απέρριψε την υπόθεση κατά της ευρωβουλευτή – «Η αλήθεια έλαμψε»

Εξεταστική για Τέμπη: «Αμέρικαν μπαρ» η συνεδρίαση – Παραλίγο να έρθουν στα χέρια Μαρκόπουλος και Βρεττός

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΕΙ, Με…, ΕΒΕ, Πιερρακάκης,aei, me…, eve, pierrakakis