Μετρά αντίστροφα για τα «αποκαλυπτήρια» της υποψηφιότητας στην Αθήνα

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το ΣαββατοκύριακοΠολιτική

Στο ενδεχόμενο ανακοινώσεων για το Δήμο της Αθήνας εστιάζεται το ενδιαφέρον όσον αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, μολονότι επισήμως η ατζέντα αφορά το πολιτικό σχέδιο για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμορφώνεται κλίμα πιθανών ανακοινώσεων στο πλαίσιο της ΚΕ.

Το βέβαιο είναι ότι πολλοί στην κυβέρνηση και το κόμμα θεωρούν πως η διαδικασία ανακήρυξης υποψηφίου δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω, δεδομένου ότι ο βασικός αντίπαλος Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος έχει λάβει τη στήριξη της ΝΔ αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος (στήριξη ΚΙΝΑΛ) προπορεύονται στην προεκλογική κούρσα, καθώς ατύπως ήδη έχουν αρχίσει την εκστρατεία τους με εξορμήσεις σε γειτονιές της Αθήνας.

Την Τετάρτη το βράδυ, μία (ακόμη) ατάκα του πρωθυπουργού, όταν εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου είπε προς τους δημοσιογράφους «τα κλείσαμε όλα», έδειχνε να παραπέμπει σε ειλημμένες αποφάσεις.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η ατάκα αυτή αντανακλά απόλυτα και στον Δήμο της Αθήνας. Δεν είναι σαφές με άλλα λόγια, αν η υποψηφιότητα έχει βρεθεί και «κλειδωθεί» αλλά κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τις ανακοινώσεις ή αν ακόμα ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του κόμματος εξετάζουν πιθανές υποψηφιότητες.

Επιπλέον σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δε θεωρείται ότι η Κεντρική Επιτροπή σηματοδοτεί κάποιο αξεπέραστο deadline. Στο μεταξύ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, πριν τις ανακοινώσεις θα υπάρξει και η σχετική συζήτηση με τη δημοτική παράταξη της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη». Το πιθανότερο πάντως είναι, αν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου αυτές να γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το τελικό «ΟΚ» για Μπελαβίλα, Νοτοπούλου

Στην Κεντρική Επιτροπή πάντως αναμένεται να επικυρωθούν οι υποψηφιότητες στους δύο άλλους μεγάλους Δήμους, δηλαδή Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και του και του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά. Οι δύο αυτές υποψηφιότητες συζητήθηκαν κι εγκρίθηκαν στην Πολιτικής Γραμματεία.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιορκούσε από τις αρχές Οκτωβρίου αρχικώς για τον Δήμο της Αθήνας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ό,τι αφορά την Κατερίνα Νοτοπούλου κομματικές πηγές μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ την Τετάρτη σημείωναν ότι στη συνεδρίαση υιοθετήθηκε «το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ‘’Ανοιχτή Πόλη’’, για να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν: «Το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε την προσπάθεια της δημοτικής παράταξης να διαμορφωθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη 'Πρωτοβουλία' του Γιάννη Μπουτάρη, την παράταξη των Οικολόγων, καθώς και ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά στελέχη». Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο που μπορεί να αποτελέσει «υποψηφιότητα νίκης για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης κόντρα στο μπλοκ της συντήρησης».

Βοήθεια από Μπουτάρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο απόγευμα ο Γιάννης Μπουτάρης είχε καλέσει σε προοδευτικό μέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος ωστόσο η παράταξή του πέτυχε και χρειάζεται στήριξη για να συνεχίσει.

«Καλώ τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ που έχουν ρητά δηλώσει την στήριξή τους στην «Πρωτοβουλία», τις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου, τις ομάδες και κινήσεις πολιτών και όλους τους πολίτες που στήριξαν και στηρίζουν έως σήμερα την παράταξή μας να συστρατευθούν στη συλλογική αυτή προσπάθεια για να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη να είναι μια ανοιχτή και προοδευτική πόλη».

Με δεδομένα τα παραπάνω φαίνεται να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει ενισχυμένη στήριξη στην Κατερίνα Νοτοπούλου από την πλευρά Μπουτάρη και την παράταξή του.

ΣΥΡΙΖΑδημοτικές εκλογέςΔημαρχείο ΑθήναςυποψηφιότητεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα