Μεταξά: Υποβολιμαίο θέμα η καταγγελία ότι έδιωξαν ασθενή λίγο πριν το χειρουργείο

Ένας «υπόγειος πόλεμος» φαίνεται να μαίνεται τους τελευταίους μήνες στο πολύπαθο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά», που πολλές φορές έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και της υποχρηματοδότησης, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σύμφωνα με την οποία ένας ασθενής που είχε κάνει εισαγωγή στις 20 Σεπτεμβρίου για να χειρουργηθεί για καρκίνο του προστάτη, τελικά πήρε εξιτήριο

χωρίς να έχει υποβληθεί στην επέμβαση: «Ενώ γινόταν ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος, του έδωσαν εξιτήριο την επόμενη μέρα γιατί το νοσοκομείο δεν είχε την δέουσα καρδιολογική υποστήριξη!!!. Ούτε τη δυνατότητα να κάνει εξέταση που θεωρούσαν αναγκαία (μελέτη ύπνου)» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ και συνεχίζει: «Ούτε καν φρόντισαν να τον στείλουν την ίδια μέρα σε κάποιο νοσοκομείο που θα είχε τη δυνατότητα να κάνει την συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να επιστρέψει για να προχωρήσουν στο προγραμματισμένο χειρουργείο. Και για να μην του πουν να μην ξαναγυρίσει…, τον έστειλαν χωρίς παραπεμπτικό να ψάξει να βρει μόνος του να κάνει εξέταση μελέτης ύπνου, χωρίς να τον στείλουν σε κάποιο συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο κλπ!!! Ενώ όλοι ξέρουν πως τα ραντεβού στα νοσοκομεία είναι κλεισμένα για μεγάλο διάστημα και η εξέταση στις ιδιωτικές κλινικές είναι πανάκριβη.

Το τραγικό είναι ότι το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν, αλλά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια. Καταλαβαίνουμε πως σπρώχνονται χιλιάδες άνθρωποι στις ιδιωτικές κλινικές» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΟΕΓΝΕ.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Ωστόσο μια τελείως διαφορετική εικόνα δίνει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Παύλος Σαρώφ που μίλησε στο topontiki.gr: «Πρόκειται για μια υποβολιμαία καταγγελία από συγκεκριμένα κέντρα που συστηματικά με διάφορες αφορμές υποβαθμίζουν το νοσοκομείο μας, που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ογκολογικούς ασθενείς, παρά τα πολλά προβλήματα που έχουμε, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της παλαιότητας των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου μας».

Σύμφωνα με τον κύριο Σαρώφ πράγματι ο ασθενής πήρε εξιτήριο στις 22 Σεπτεμβρίου, χωρίς να κάνει την επέμβαση και αυτό συνέβη επειδή οι γιατροί κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο διαπίστωσαν ότι παρουσιάζει άπνοια και έκριναν ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κίνδυνου και θα πρέπει να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου. Αυτή εξέταση γίνεται μόνο σε τρία νοσοκομεία στην Αττική: Στο Γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο», το νοσοκομείο Σωτήρια και το Ευγενίδειο.

« Η επέμβαση θα γίνει ρομποτικά επειδή ο ασθενής θα έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, κρίθηκε αναγκαία η μελέτη ύπνου, που γίνεται μόνο σε τρία νοσοκομεία. Για την δική του ασφάλεια, λοιπόν, δεν έγινε η επέμβαση, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Όταν μας φέρει την εξέταση αυτή θα μπει εμβόλιμα στο χειρουργείο. Δεν θα χάσει τη σειρά του, όπως του εξηγήσαμε. Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία που τηρούν όλα τα νοσοκομεία, κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο» μας είπε ο κ. Σαρώφ και κατέληξε τονίζοντας με νόημα: «Οι γιατροί στο νοσοκομείο μας είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια κέντρα που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στόχος τους είναι να πλήξουν την αξιοπιστία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Μεταξά και να δημιουργούν διαρκώς ανασφάλεια στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται».

Το νοσοκομείο αναμένεται να βγάλει και δελτίο τύπου μέσα στην ημέρα. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο Μεταξά βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Πρόσφατα είχε καρατομηθεί ο διοικητής από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά από καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του νοσοκομείου. Μια υπόθεση που ήδη έχει διερευνήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έχει και το σχετικό πόρισμα.

Διαβάστε επίσης:

«Τρύπιο» το νοσοκομείο του Βόλου: Πλημμύρισε για 2η φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες (Videos)

Γυμναστική: Η άσκηση που «προστατεύει» την καρδιά

Πολλαπλό μυέλωμα: Ο αιματολογικός καρκίνος που «επιτίθεται» στα οστά – Ποια τα συμπτώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταξά, Υποβολιμαίο,metaxa, ypovolimaio