Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση, η Τουρκία, η Ε.Ε. και τα παπατζιλίκια

Θυμάστε μήπως τι έλεγε η Ν.Δ. για το μεταναστευτικό πριν γίνει κυβέρνηση; Ότι η αθρόα είσοδος και η όποια ευκολία στη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών δημιουργεί κίνητρο για την είσοδο και νέων, οι οποίοι θα ποντάρουν στο ότι, αργά ή γρήγορα, θα καταφέρουν και αυτοί να νομιμοποιηθούν.

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει τη fast track νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων παρανόμως εισελθόντων και διαμενόντων στη χώρα, αλλά και την εισαγωγή νέων, προκειμένου να καλυφθούν τα αμέτρητα κενά σε αγροτικές και άλλες

εργασίες.

Θυμάστε τι άλλο έλεγε; Πόσο υπερήφανη είναι για το ότι η πολιτική «μηδενικής ανοχής» ως προς τις εισόδους έχει πρακτικά λύσει το πρόβλημα. Τρέχει ωστόσο να συνομολογήσει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία, την οποία θα επιχειρήσει ύστερα να «πουλήσει» στην Ε.Ε., ώστε η Ελλάδα να ανακουφιστεί από τη συνεχή πίεση που υφίσταται από τις συνεχείς εισόδους, που έχουν μετατρέψει τα σύνορα σε σουρωτήρι.

Ποιο είναι το πρόβλημά της; Πρώτον, ότι η Τουρκία, ακόμη και αν συναινέσει ότι θα αναλάβει δράση για τον έλεγχο και τον περιορισμό των μαζικών παράνομων εισόδων, δεν το έχει σε τίποτε να συνεχίσει «κάτω από τα ραντάρ» την προώθηση ή, έστω, τον μη έλεγχο της ροής προς την Ελλάδα. Ούτε η πρώτη φορά θα είναι ούτε η τελευταία, αφού η συνεχής μεταφορά μεταναστών προς τη Δύση γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της.

Ένα ακόμη ζήτημα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είναι πως η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση συνεχούς σκλήρυνσης των θέσεών της, καθώς η Ιταλία κυριολεκτικά στενάζει, η Γαλλία θέλει να αναλάβει δυναμική δράση εναντίον των κυκλωμάτων διακίνησης και η Γερμανία βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση εξαιτίας του προβλήματος.

Μάλιστα εκεί είχαμε την πρωτοφανή πρόσκληση των Χριστιανοδημοκρατών προς τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Σολτς να εγκαταλείψει την κυβέρνηση με τους Πράσινους και να συνεργαστούν πάλι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το ευοίωνο για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι το μήνυμα της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία θεωρεί πως πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές.

Πάντως το συμπέρασμα είναι ότι τα εύκολα λόγια εύκολα καίγονται στον βωμό της σκληρής πραγματικότητας. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό, το οποίο συγκαταλέγεται πλέον στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προβλήματα και δεν αντιμετωπίζεται με πυροτεχνήματα και φραστικά παπατζιλίκια.

Διαβάστε επίσης:

Η «μεταπολιτική» και το «αντιποδόσφαιρο»

Ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις και το… ΚΚΕ

Νέα Δημοκρατία: Ο Κασσελάκης αλλάζει τα σχέδια για το ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταναστευτικό, Τουρκία, Ε Ε,metanasteftiko, tourkia, e e