Μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη πρώτη διά ζώσης συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Και ενώ ο φακός παίζει παράξενα παιχνίδια, εμφανίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μοιάζει να κάνει… χειροφίλημα στον Τζο Μπάιντεν, η ατζέντα της συνάντησης κάθε άλλο παρά αστεία είναι: ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει όλα τα θέματα με την Τουρκία, από τους S-400 μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι θα μιλήσει στον Μπάιντεν για το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, φρόντισε να «υπενθυμίσει» την σημαντική εμπλοκή της χώρας του στις νατοϊκές επιχειρήσεις και να «διαφημίσει» την αξία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου.

Μάλιστα, ως προς τα ελληνοτουρκικά, άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε πιο διαλλακτικός: «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας».

Photo: AP/Olivier Matthys, Pool

Ερντογάν: Η αναβίωση του διαλόγου με την Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα

Μητσοτάκης από ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μήνυμα Μητσοτάκη στον Τζόνσον – Καλή η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα