Μετά τις ΗΠΑ, τα κεφάλια μέσα...

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να προσγειωθεί ο πρωθυπουργός μετά το πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.

Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, αλλά και τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα για το Μεταναστευτικό και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, πεδίο

το οποίο έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας και στις δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.

Πάντως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ήδη μια πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στην (προφορική) στήριξη που παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ελληνική διεκδίκηση της ελάφρυνσης του χρέους, ήρθε χθες, λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Τραμπ. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχολίασε: «Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική θέση έχει καταγραφεί επανειλημμένα, αποτελεί θέση και του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Εν ολίγοις, η Γερμανία φρόντισε να υπενθυμίσει ποιος δίνει τα δάνεια και άρα ποιος έχει τον πρώτο λόγο στην επίλυση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του χρέους και της περαιτέρω εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι στις τρέχουσες προτεραιότητες των θεσμών: η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει διατυπώσει τη θέση ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος (και μάλιστα «αν χρειαστεί»).

Η κυβέρνηση θέλει η συζήτηση αυτή να γίνει, ή έστω να ξεκινήσει, πριν το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με τις διαρροές που ακολούθησαν τη συνάντηση των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τη Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, και το Ταμείο τάσσεται υπέρ της συζήτησης πριν το τέλος του προγράμματος.

Προς το παρόν όμως το βάρος πέφτει στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ώστε να καταστεί εφικτός στόχος η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ταύτιση στο θέμα του χρόνου, ότι δηλαδή καλό είναι η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα, χωρίς όμως να μπαίνει συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός.

Εκτιμάται ωστόσο ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις αρχές του χρόνου, εξαιτίας αφενός της γερμανικής εκκρεμότητας που, πιθανότατα, θα πάρει ως το τέλος του έτους να επιλυθεί αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προαπαιτουμένων (95) που πρέπει να κλείσουν.

Με βάση τις δύο αυτές παραμέτρους, στις επίσημες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Ταμείου μίλησε για «αποφασιστική εφαρμογή» του προγράμματος, δείχνοντας να βάζει την έμφαση στην υλοποίηση προαπαιτουμένων χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Με άλλα λόγια, το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε να είναι πως η πλήρης και γρήγορη υλοποίηση είναι η μόνη διέξοδος και εγγύηση για την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Προφανώς το μήνυμα αυτό είναι σταθερό, εξ ου και η Διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν την αναχώρηση για τις ΗΠΑ με αντικείμενο την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων.

«Οριακή εικόνα…»

Αίσθηση προκάλεσαν στο μεταξύ οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη, ημέρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τις οποίες η Στατιστική Αρχή έδωσε τα αναθεωρημένα στοιχεία σχετικά με το 2016, όπου προκύπτει ύφεση 0,2% έναντι της εκτιμώμενης στασιμότητας κατά την περασμένη άνοιξη. Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθ. Θανόπουλος απέδωσε την αναθεώρηση στην ενσωμάτωση νέων δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών. Πηγές του οικονομικού επιτελείου σχολίασαν ότι δεν ανησυχούν από την οριακή αναθεώρηση των στοιχείων και πως δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του, σχολίασε ότι η εικόνα είναι οριακή και πως το 2017 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την ανάπτυξη να αναμένεται να κινηθεί «κοντά στο 2%». Στις αιτιάσεις ότι η φορολογική πολιτική προκάλεσε ύφεση προκειμένου να προκύψει ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόκειται για έκτακτη συνθήκη, που δεν αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Ειδικότερα σημείωσε πως το 4,2% προήλθε από την υπεραπόδοση προϋπολογισμένων μέτρων αλλά και από την πρόοδο στο κομμάτι της φοροδιαφυγής. Το γεγονός «ότι από τον ΦΠΑ είχαμε υπεραπόδοση το 2016 έχει να κάνει και με τη γενικευμένη χρήση καρτών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Μπλέξιμο» με το μέρισμα;

«Και τους στόχους του προγράμματος πετυχαίνουμε και την ίδια στιγμή προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συναποφασιστεί με τους Ευρωπαίους προς τα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, όταν θα υπάρχουν σαφή στοιχεία για την υπεραπόδοση. Με άλλα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε να «μαζεύει» ή και να «αδειάζει» τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, που έκανε λόγο για διανομή μερίσματος ύψους 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο οικονομικά αδύναμους πολίτες, τοποθέτηση που απέδωσε σε «σκέψεις» και «επεξεργασίες» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση… Από κει και πέρα ο Δ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει όχληση από Βρυξέλλες σχετικά με το μέρισμα, καθώς πληροφορίες κάποιων ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι θεσμοί δεν θέλουν να δοθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά η διανομή του υπερπλεονάσματος να κατευθυνθεί αλλού …

ΚυβέρνησηαξιολόγησηΗΠΑΒρυξέλλεςIssue: 1991Issue date: 19-10-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα