Μεσογειακό φιλέτο ψαριού σε στυλ καγιανά

Ένα αρωματικό και νόστιμο φαγητό από τις ακτές της Μεσογείου που φτιάχνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Τα φιλέτα ψαριού μαγειρεύονται μέσα σε πλούσια σάλτσα από ντομάτες, πιπεριές και καρυκεύματα με την τεχνική του καγιανά ή της στραπατσάδας.

Υλικά

1 κιλό φιλέτο ψαριού (5-6 κομμάτια λευκόσαρκου ψαριού όπως μπακαλιάρος, συναγρίδα, σφυρίδα κτλ.)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1-2 πιπεριές καυτερές (τσίλι) ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
5 μέτριες

ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό
Χυμό από 1λαϊμ
Αλατοπίπερο κατά βούληση
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Για το μίγμα καρυκευμάτων

2 κουταλάκια του γλυκού κόλιαντρο, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο,2 κουταλάκια του γλυκού σουμάκ και 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή το μείγμα μπαχαρικών που προτιμάτε.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα μπαχαρικά και αφήστε τα στην άκρη. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα (με καπάκι) ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τις πιπεριές. 

Μαγειρέψτε σε μεσαία –υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και μόνο ½ από το μείγμα μπαχαρικών (διατηρώντας το υπόλοιπο του μίγματος μπαχαρικών για μελλοντική χρήση). 

Προσθέστε τον τοματοπελτέ, το χυμό λάϊμ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε, φέρτε σε βρασμό και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώστε ελαφρά τα φιλέτα ψαριών και καρυκεύστε και τις 2 πλευρές τους με το υπόλοιπο ½ του μείγματος μπαχαρικών. Προσθέστε απαλά τα φιλέτα ψαριού στη σάλτσα, φωλιάζοντάς τα. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για λίγο και μετά χαμηλώστε τη σε μέτρια. 

Καπακώστε και μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ολοκληρώστε με το φρέσκο ​​μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως σε μπολ με σπυρωτό ρύζι ή με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

Keywords
Τυχαία Θέματα