Μεσανατολικό: Πώς επικοινωνούν οι ηγέτες της Χαμάς, παρά την ισοπέδωση της Γάζας – Το επίγειο δίκτυο και τα χειρόγραφα μηνύματα (video)

Μετά από 110 μέρες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπά ανηλεώς ο ισραηλινός στρατός αφήνοντας τουλάχιστον 26.000 νεκρούς και καταστρέφοντας τις υποδομές, ένα θέμα που προκύπτει είναι πώς καταφέρνει η ηγεσία της Χαμάς να επικοινωνεί, ενώ έχουν καταρρεύσει τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Από το 2009 ήταν γνωστό ότι η Χαμάς είχε

αναπτύξει ένα ευρύ επίγειο τηλεφωνικό δίκτυο, που εξασφάλιζε το απόρρητο των συνομιλιών, παρά τις προηγμένες μεθόδους παρακολούθησης που έχει στη διάθεσή του το Ισραήλ.

Όμως ο πόλεμος στη Γάζα είχε ως συνέπεια να καταστραφούν οι παλαιάς τεχνολογίας τηλεφωνικές γραμμές και έτσι η Χαμάς υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πιο απαρχαιωμένες μεθόδους επικοινωνίας.

Οι ηγέτες της Χαμάς που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε υπόγεια καταφύγια, επικοινωνούν μεταξύ τους με χειρόγραφα μηνύματα, τα οποία μεταφέρουν αγγελιοφόροι. Μάλιστα σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, τέτοια γραπτά μηνύματα ανταλλάσσονται και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η σαουδαραβική εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο, γράφει ότι το μυστικό σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί από την ισραηλινή κατασκοπεία.

Το ρεπορτάζ, που αναπαράγεται από την ισραηλινή Times of Israel, αναφέρει ότι μετά την 7η Οκτωβρίου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα κατέφυγε στο πυκνό δίκτυο υπόγειων σηράγγων και εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης παρά το σφυροκόπημα που δέχεται. Μέχρι τώρα ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πώς συνεννοούνται τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς,  που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και λαμβάνουν αποφάσεις. Επίσης γεννά απορίες πώς διαβουλεύονται με αξιωματούχους της οργάνωσης που βρίσκονται στο εξωτερικό και -πολύ περισσότερο- πώς συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δια των μεσολαβητών.

Επικαλούμενη πηγές που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία της Χαμάς, η αραβική Asharq Al-Awsat γράφει πως μέχρι την έναρξη του πολέμου η οργάνωση χρησιμοποιούσε το δικό της επίγειο δίκτυο επικοινωνιών, που αναπτύχθηκε από μηχανικούς του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης το 2009 και αναβαθμίστηκε στη συνέχεια. 

Κάθε πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης είχε ένα προσωπικό σημείο επαφής, με κάποιον αριθμό σε συγκεκριμένο κόμβο και στο δίκτυο γίνονταν διαρκώς επιθεωρήσεις για να αποτραπεί η παγίδευσή του. Κάθε μήνα γινόταν εργασίες συντήρησης του δικτύου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Το Ισραήλ γνώριζε την ύπαρξη αυτού του δικτύου και προσπάθησε πολλές φορές να το παγιδεύσει. Μάλιστα μία φορά, τον Μάιο του 2018, ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν έναν κόμβο επικοινωνιών στην κεντρική Γάζα και σκότωσαν άγνωστο αριθμό μηχανικών της Χαμάς που έκαναν εργασίες συντήρησης.

Το σύστημα αυτό λειτουργούσε μέχρι τον Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Κάποιοι κόμβοι και σήραγγες που εξυπηρετούσαν το δίκτυο καταστράφηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις όταν εξαπέλυσαν την επίθεση, αλλά το δίκτυο εξακολούθησε να είναι λειτουργικό και τον Νοέμβριο.

Οι πηγές της Asharq Al-Awsat  ανέφεραν ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το επίγειο τηλεφωνικό δίκτυο για να επικοινωνεί και με την οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ, που είχε πρόσβαση σε συγκεκριμένους κόμβους. Οι δύο οργανώσεις συνεννοήθηκαν μέσω αυτού του δικτύου για το ποιους αιχμαλώτους θα απελευθέρωναν στη διάρκεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Μετά την επταήμερη κατάπαυση του πυρός, όταν το Ισραήλ επανέλαβε τις επιθέσεις, η ηγεσία της Χαμάς κατέφυγε σε ένα πιο απαρχαιωμένο σύστημα επικοινωνιών – τα χειρόγραφα μηνύματα σε κομμάτια χαρτιού, τα οποία μεταφέρουν μέλη της Χαμάς και συνεργάτες, από τη μία τοποθεσία στην άλλη. Η μέθοδος αυτή ακολουθείται και για την ανταλλαγή μηνυμάτων με τους ηγέτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ως τώρα έχει αποδειχτεί απολύτως λειτουργική και ασφαλής.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: «Βράζουν» οι αγρότες μετά τον θάνατο κτηνοτρόφου και της κόρης της από αυτοκίνητο που «έσπασε» μπλόκο (photos/videos)

Ρωσία: Έπεσε μεταγωγικό με 74 επιβάτες – Η στιγμή της συντριβής (Video)

Γερμανία: Παραλύουν εκ νέου οι σιδηρόδρομοι – Ξεκίνησε η εξαήμερη απεργία σε εμπορικά και επιβατικά τρένα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα