Μεσανατολικό: Νέα πολιτικά «χαστούκια» στον Νετανιάχου από Γερμανία και Κολομβία (videos)

Δύο νέα ισχυρά πολιτικά πλήγματα δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της σημαντικής απόφασης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους: Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έδωσε εντολή για το άνοιγμα πρεσβείας στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συλλάβει τον Νετανιάχου αν μπει στη χώρα με δεδομένες

τις κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ανοίγει πρεσβεία της Κολομβίας στη Ραμάλα

«Ο πρόεδρος Πέτρο έδωσε εντολή να ανοίξουμε την κολομβιανή πρεσβεία στη Ραμάλα, την αντιπροσωπεία της Κολομβίας στη Ραμάλα, και αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Γκιλμπέρτο Μουρίγιο. Μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως η χώρα του πιστεύει πως κι άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν σύντομα το Παλαιστινιακό Κράτος.

Στην αρχή του μήνα ο Γκουστάβο Πέτρο, που είχε ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Κολομβίας στο Τελ Αβίβ, είχε ανακοινώνει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. Η πρεσβεία της Κολομβίας έκλεισε στις 3 Μαϊου.

Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, που ανέβηκε στην εξουσία το 2022, θεωρείται μέλος του προοδευτικού κύματος -γνωστού ως «ροζ κύματος»- στη Λατινική Αμερική. Είναι ένας από τους σφοδρούς επικριτές τους Ισραήλ αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Πέτρο ότι είναι «αντισημίτης και διαπνέεται από μίσος», όταν η Κολομβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε επιβράβευση της Χαμάς. Λίγες μέρες αφότου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, ο Γκουστάβο Πέτρο κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ότι χρησιμοποιούσε γλώσσα αντίστοιχη με όσα «έλεγαν οι Ναζί για τους Εβραίους».

Εκτός από στην Κολομβία, από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ η Βολιβία, η Χιλή και η Ονδούρα.

Η Γερμανία θα συλλάβει τον Νετανιάχου, με βάση το σκεπτικό του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Στο Βερολίνο, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος του καγκελάριου Σολτς, δήλωσε ότι η χώρα του «θα σεβαστεί τον νόμο» και θα συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αν επισκεφτεί την Γερμανία.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για την ανάγκη έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου, του Γκάλαντ και τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς, για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε το σκεπτικό του Καρίμ Χαν ως «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο».

Η απόφαση της Γερμανίας να συλλάβει τον Νετανιάχου αν επισκεφτεί την χώρα, με βάση το σκεπτικό του εισαγγελέα του ΔΠΔ ανακοινώθηκε παρά την έκκληση του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρον Πρόζορ, προς την γερμανική κυβέρνηση, να απορρίψει την απόφαση του Καρίμ Χαν. «Ο εισαγγελέας εξισώνει μία δημοκρατική κυβέρνηση με την Χαμάς και ως εκ τούτου δαιμονοποιεί και απονομιμοποιεί το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό», ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Φάρατζ παρατάει τις βουλευτικές εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ στην δική του εκστρατεία

Ρωσία: «Ο Πούτιν δεν είχε επαφή με τον Τραμπ για ενδεχόμενη απελευθέρωση του δημοσιογράφου της WSJ Γκέρσκοβιτς» λέει το Κρεμλίνο

Μεξικό: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 50 τραυματίες από κατάρρευση σκηνής σε προεκλογική εκδήλωση – «Πανικός και υστερία» (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Νετανιάχου, Γερμανία, Κολομβία,mesanatoliko, netaniachou, germania, kolomvia