Μεσανατολικό: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Στη Λωρίδα της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε εικόνες με πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, την 15η ημέρα του πολέμου στο Ισραήλ και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας της Γάζας εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια

παλαιστίνιοι -οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι- παραμένουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

ככה זה נראה: כניסת המשאית הראשונה של הסיוע ההומניטרי ממצרים לעזה דרך מעבר רפיח. בסה״כ 20 משאיות נכנסו והעבירו סיוע. pic.twitter.com/fNYrePSMtW

— Fadi Amun | فادي أمون | פאדי אמון (@FadiAmun) October 21, 2023

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο.

Είκοσι φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα

Βάση συμφωνίας, σήμερα θα επιτραπεί να περάσουν στη Γάζα 20 φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα. Το επόμενο κονβόι ίσως δεν περάσει πριν από τη Δευτέρα, ανέφερε στον Guardian αξιωματούχος του ΟΗΕ

Για να δώσει το «πράσινο φως», η ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε η ανθρωπιστική βοήθεια να μην κατασχεθεί από τη Χαμάς.

«Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας που αναμένεται να εισέλθει σήμερα περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων (κονσέρβες)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Να μην είναι εφάπαξ η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Ο James Cleverly δήλωσε ότι τα φορτηγά θα αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας για όσους υποφέρουν», αλλά ζήτησε να μην είναι εφάπαξ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων

Με ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε «το άνοιγμα του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα προς τη Γάζα για την ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτοντας πως «αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων».

«Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους που το κατέστησαν δυνατό», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

I welcome the opening of the Rafah border crossing point to Gaza for humanitarian aid.

This is an important first step that will alleviate the suffering of innocent people.

My thanks go to all those involved who made this possible.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 21, 2023Γιατί έχει σημασία το πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, είναι η μοναδική δίοδος για να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα απευθείας από περιοχές εκτός του Ισραήλ και η μοναδική έξοδος που δεν οδηγεί σε ισραηλινό έδαφος, καθώς τα υπόλοιπα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ, έχουν αποκλειστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να φύγουν όσοι το επιθυμούν.

Security Alert 11: We have received info that the Rafah border crossing between Gaza and Egypt will open on Saturday, 21 October, 10:00am local time. If the border is opened, we do not know how long it will remain open for foreign citizens to depart Gaza. https://t.co/WD8AeWCrkB pic.twitter.com/XPZQUiu10v

— U.S. Embassy Jerusalem (@usembassyjlm) October 21, 2023

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από τη Ράφα όπου μετέβη «την άμεση διέλευση» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή σήμερα στην Αίγυπτο – Παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελληνική αγωνία για το προσφυγικό

Ισραήλ: Σύγχυση για τις δυτικές πιέσεις να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση – Διευκρινίσεις Μπάιντεν τη νύχτα

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να «συνεχίσει να πολεμά μέχρι τη νίκη», μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

Keywords
Τυχαία Θέματα