Μελέτη για τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Στα 2,3 δισ. ο τζίρος στην Ελλάδα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μπορεί να διαδραματίσει ο καινοτόμος κλάδος των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που πέτυχε τζίρο περισσότερα από 2,3 δις το 2021.

Συνολικά, στον κλάδο απασχολούνται περίπου 11.500 εργαζόμενοι. Πρόκειται για υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, με το μέσο αριθμό εργαζομένων ανά εταιρεία να είναι 23 άτομα.

Τα ιατροτεχνολογικά

προϊόντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, που καθημερινά χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όπως φακοί επαφής, αυτοκόλλητα επιθέματα, self test για covid-19, εγκυμοσύνης, ακουστικά βαρηκοΐας αλλά και στο χώρο της υγείας όπως ιατρικά μηχανήματα (ακτινολογικά, βηματοδότες κλπ.)

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε μελέτη για το ρόλο και το αποτύπωμα του κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ.) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.). Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από τις 367 εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2021.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως επεσήμανε το ποσοστό των απαιτήσεων έναντι των πωλήσεων ανέρχεται σε 60%, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων  προς όλους τους προμηθευτές του ΕΣΥ, ξεπερνούν το 1,3 δισ. €. «Αυτή η συνθήκη, αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με τον στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας.» τόνισε.

Ο Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Δρ. Θάνος Χαλαζωνίτης, αναφέρθηκε στην αξία της καινοτομίας και τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην καθημερινή πράξη άσκησης της κλινικής ιατρικής τονίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας αυτών των προϊόντων στους ασθενείς: «Ένας από τους βασικούς ρόλους του κλάδου των Ι/Π, είναι να συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση, να προάγει αδιαλείπτως την ενημέρωση και να υποστηρίζει ενεργά την κατάρτιση των ιατρών, συνεπικουρώντας τις κάθε είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες (συνέδρια, σεμινάρια, μαθήματα κ.λπ.) και καθιστάμενος έτσι ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αναγκών της ιατρικής κοινότητας και των απαιτήσεων των ασθενών».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Γεώργιος Καλαμίτσης  τόνισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μην είναι υποδεέστεροι στην πρόσβαση σε καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σε σύγκριση με τους λοιπούς Ευρωπαίους και επεσήμανε:  «Επειδή οι πόροι είναι πεπερασμένοι, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα πρέπει να είναι προσιτά μέσω μιας θεσπισμένης διαδικασίας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, με κριτήρια ποιότητας, όπου πάγιο αίτημα των ασθενών είναι η συμμετοχή τους».

Με αφορμή τη μελέτη ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ κ. Δημήτρης Νίκας δήλωσε ότι ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, ως ο κατ’ εξοχήν κλάδος της καινοτομίας παρουσιάζει τεράστια συμβολή στη Δημόσια Υγεία και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής, και η καταγραφή των στοιχείων αποδεικνύουν τη συνεισφορά και υπεραξία του σε υγειονομικό, οικονομικό-επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στη δυναμική του κλάδου σημείωσε ότι η αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων καθυστερούν την ανάπτυξη και εξέλιξη των επιχειρήσεων του κλάδου και την είσοδο νέων τεχνολογιών στην χώρα μας: «Ως δυναμικός και καινοτόμος κλάδος, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό της υγείας και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Συνολικά 143 κρούσματα και 19 θάνατοι από τον ιό Δυτικού Νείλου

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα με κανέλα

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Χωρίς παθολόγο, καρδιολόγο και αναισθησιολόγο – Τι λέει στο topontiki.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα