Μεγάλη νίκη χωρίς πλειοψηφία - Ο εκλογικός θρίαμβος του Σιν Φέιν δεν συνεπάγεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Ιστορική η νίκη του αριστερού ενωτικού κόμματος Σιν Φέιν με 24,5% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ιρλανδία μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Το Σιν Φέιν έβαλε τέλος στην «αυτοκρατορία» των δύο κεντρoδεξιών κομμάτων (Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ), που μονοπωλούσαν την εξουσία εναλλασσόμενα επί έναν αιώνα περίπου.
Το Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία, προσήλθε στις εκλογές

με κοινωνική ατζέντα. «Κερδίσαμε τη λαϊκή ψήφο» ανέφερε η ηγέτιδά του Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ αμέσως μετά τον εκλογικό θρίαμβο. 
O παρίας (ως πολιτική πτέρυγα του IRA - Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής κατέβηκε στον εκλογικό στίβο με την υπόσχεση να ενισχύσει την κοινωνική πρόνοια και κυρίως να αντιμετωπίσει την εποικιστική κρίση εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής «εργατικών» κατοικιών στην ιστορία της χώρας. 

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις κατοικιών, τα πολύ υψηλά ενοίκια, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η υποβάθμιση των δημοσιών υπηρεσιών οδήγησαν την πλειονότητα των νεαρότερων Ιρλανδών να στηρίξουν το Σιν Φέιν, το οποίο εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές. Ποσοστό ωστόσο που δεν μεταφράστηκε σε ανάλογο αριθμό εδρών, διότι το κόμμα δεν κατέβασε αρκετούς υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας.
Αυτό δεν εμποδίζει την πενηντάχρονη Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ να ονειρεύεται ότι θα γίνει πρωθυπουργός αν εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων. «Μπορώ θαυμάσια να είμαι η επόμενη Taoiseach (πρωθυπουργός στα γαελικά)» δήλωσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο του Δουβλίνου.

Πρωταρχικός στόχος, ωστόσο, του Σιν Φέιν είναι η επανένωση των δύο... Ιρλανδιών. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειονότητα των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή τους.
Η ΜακΝτόναλντ επιμένει πως οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν το σχέδιο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση για την Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας τη γερμανική ενοποίηση. Και με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας» δήλωσε. 

Πιθανός συνασπισμός
Η ΜακΝτόναλντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο RTE: «Η πρώτη μου δουλειά είναι να διαπιστώσω μαζί με άλλα κόμματα αν υπάρχουν ή όχι τα νούμερα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης χωρίς το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ». Για να προσθέσει ότι «φυσικά» θα μιλήσει με όλους, άρα και με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Για την υποστήριξη του σχεδίου του το Σιν Φέιν υπολογίζει στην εκλογική του επιτυχία. Η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ θα προτιμούσε να μην σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο από τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι και πολύ πρόθυμα να διαπραγματευθούν με το Σιν Φέιν. Έχει αρχίσει συνομιλίες με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, τους Πράσινους και το Εργατικό Κόμμα, αλλά δεν είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια συμμαχία να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να στραφεί στους κεντροδεξιούς.

ΙρλανδίαεκλογέςΣιν ΦέινΚυβέρνησηπλειοψηφίαIssue: 2112Issue date: 13-2-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα